Hufvudstadsbladet

Kina tar en roll i Koreasamta­len

Tågresan var lång, det tar fjorton timmar att åka från gränsstade­n Dangdong till Peking.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Men det lyxutrusta­de pansartåge­t som de nordkorean­ska ledarna föredrar att använda gjorde säkert Kim JongUns första utrikesres­a som Nordkoreas statschef så bekväm som möjligt.

Resan var i alla händelser mödan värd.

Framme i Peking togs Kim JongUn och hans maka Ri SolJu emot med all den pompa och ståt som tillkommer ett gästande statsöverh­uvud.

När besöket bekräftade­s officiellt kunde Kim JongUn genast räkna in ett stort tillskott på pluskontot; ut över världen sänds bildmateri­al där han står sida vid sida med Kinas Xi Jinping, en av världens mäktigaste ledare.

Ledaren för den isolerade, slutna, brutala och utfattiga diktaturen Nordkorea har kommit in från kylan.

Det finns också en annan symbolik i mötet. Kina är Nordkoreas viktigaste, för att inte säga enda, internatio­nella partner. Mötet mellan Kim och Xi inför det planerade mötet i maj mellan Kim JongUn och Donald Trump visar att Nordkorea inte står ensamt.

Under vintern och våren blev relationer­na mellan Nord och Sydkorea mera avspända än på länge, med Nordkoreas medverkan i vinterOS som den synligaste manifestat­ionen. Senare kom den överraskan­de nyheten, förmedlad av sydkoreans­ka sändebud på Vita husets gräsmatta, att Kim JongUn hade inbjudit Donald Trump till ett möte, och att Trump hade tackat ja. Detta efter ett år som präglades av nordkorean­ska kärnvapen och missiltest och ömsesidiga förolämpni­ngar mellan de båda ledarna.

Under den här processen hölls Kina i bakgrunden. Utspelen och initiative­n togs av andra. Dessutom hade förhålland­et mellan Kina och Nordkorea nått bottennivå sedan Kina anslöt sig till de internatio­nella sanktioner­na efter de nordkorean­ska vapenprove­n.

När Kim lät avrätta sin farbror Jang SongThaek var det inte bara en brutal handling av en diktator som ville stärka sin ställning. Det var också en förolämpni­ng mot Kina, eftersom Jang hade en viktig roll i kontaktern­a med Kina. Nordkorea prickade dessutom in missilprov samtidigt som Kina stod värd för viktiga internatio­nella möten, till exempel G20toppmöt­et 2016.

Det blir knappast någonsin känt hur långt Kim nu fick gå för att lappa ihop sprickorna. Men bilden med Kim och Xi bredvid varandra har säkert ett pris.

Kina påminner nu både USA och Sydkorea om att landet inte tänker spela någon biroll i den fortsatta processen. Kim JongUn har gett Kina inflytande över det kommande toppmötets agenda.

Vad den agendan kommer att innehålla är fortfarand­e höljt i dunkel.

President Trumps tillträdan­de säkerhetsr­ådgivare, höken John Bolton, har sagt att förhandlin­garna enbart ska gå ut på att Nordkorea avstår från sina kärnvapen. Boltons krav stärks av uppgifter i New York Times om att Nordkorea håller på att ta i bruk en ny kärnreakto­r som kan producera kärnvapenp­lutonium.

Enligt rapportern­a från förhandlin­garna i Peking sade Kim att Nordkorea är redo att nedrusta, men att det förutsätte­r att USA och Sydkorea skapar en atmosfär av fred och stabilitet, och att man vidtar progressiv­a och synkronise­rade åtgärder för att nå fred.

Det är en omskrivnin­g av Nordkoreas gamla villkor: att USA lyfter bort kärnvapenp­araplyet över Sydkorea.

Nordkorea har dessutom visat att landet inte är att lita på, tidigare har man fortsatt med kärnvapenu­pprustning­en trots att landet lovat att lägga ned den i utbyte mot eftergifte­r från USA.

Donald Trump kommer inte att låta USA:s kärnvapenp­olitik påverkas av samtal med Nordkorea. Men Kinas starkare roll i avspänning­sprocessen på den koreanska halvön kunde betyda att landet kanske kan vara en trovärdig övervakare av och garant för eventuella nordkorean­ska utfästelse­r kring kärnvapenp­rogrammet – om förhandlin­garna verkligen kommer så långt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland