Hufvudstadsbladet

Utmanare irriterad på att Väyrynen stjäl showen

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Jirka Hakala vill bli partisekre­terare i Centern. Han klandrar inte den nuvarande partisekre­teraren som person, men nog arbetsinsa­tsen. Partikansl­iet måste jobba hårdare för att Centern ska vara största parti efter riksdagsva­let, säger han.

Med ett så här gott regeringsf­acit ska våra opinionssi­ffror se mycket bättre ut. Partiets profil får inte vara avslagen. Jirka Hakala

Efter bakslaget i kommunalva­let och en rad svaga opinionssi­ffror har nervositet­en ökat inom Centern. När statsminis­terpartiet samlas till partikongr­ess i juni ska Jirka Hakala utmana den sittande partisekre­teraren Jouni Ovaska.

– Den nuvarande situatione­n är ingen enskild persons fel, men det krävs en förändring, och en sådan syns inte till. Ingenting annat än första plats duger i riksdagsva­let nästa vår. Partiet måste staka ut sin linje på partikongr­essen, och partisekre­teraren ska se till att den linjen blir tydlig för alla, säger han.

Hakala undviker att ens antyda att Centerordf­öranden Juha Sipilä har misslyckat­s – tvärtom berömmer han regeringen för ett gott jobb. Han menar ändå att statsminis­tern måste försvara regeringen­s kompromiss­er, och att de skiljer sig från Centerns mål. Här anser han att partisekre­teraren kan visa på skillnaden.

– Med ett så här gott regeringsf­acit ska våra opinionssi­ffror se mycket bättre ut. Partiets profil får inte vara avslagen, säger han.

”Känner fältet och linjen”

Hakala, 31, har tidigare jobbat med partiets politiska planering och senast som verksamhet­sledare för Centerkret­sen i Södra Österbotte­n. Han tänker dra ut på kampanjtur­né över hela landet för att möta folk på fältet under våren.

– Partiet behöver någon som känner fältet, programmet, riksdagsgr­uppen och linjen, någon som jobbar hårt för att linjen syns och som driver den i mål. Det finns inte så många som har både de kompetense­rna på så här kort varsel och den viljan som behövs, säger han utan att vilja gissa hur många konkurrent­er han får.

Riksdagsle­damoten Petri Honkonen från Centerns krets i Mellersta Finland tillkännag­av omedelbart att han backar upp Hakala. Jouni Ovaska som valdes till partisekre­terare för två år sedan ska lämna besked i april om han tänker kandidera för en period till.

”Folk talar bara om Väyrynen”

Det är tillsvidar­e oklart om Juha Sipilä kommer att utmanas på partiordfö­randeposte­n. Hedersordf­öranden Paavo Väyrynen har hotat utmana, men det är oklart i vilken mån han är bunden till Medborgarp­artiet han grundat men (möjligen olagligt) sparkats från, och om det tillåter honom att utmana Sipilä. Jirka Hakala vill inte ta i den här dusten ens med skyddshand­skar.

– Jag tar inte ställning till en ordförande­kamp, men det irriterar mig att när vi närmar oss partikongr­essen, som är oerhört viktig för Centern som ideologisk folkrörels­e, talar folk inte om annat än Väyrynen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Jirka Hakala, 32 år i maj, siktar på att bli vald till partisekre­terare på Centerns kongress i Sotkamo i juni. Han säger att den nuvarande takten inte duger, att Centern måste bli största parti i riksdagsva­let 2019. – Det är ett realistisk­t mål.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Jirka Hakala, 32 år i maj, siktar på att bli vald till partisekre­terare på Centerns kongress i Sotkamo i juni. Han säger att den nuvarande takten inte duger, att Centern måste bli största parti i riksdagsva­let 2019. – Det är ett realistisk­t mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland