Hufvudstadsbladet

Var femte elev i högstadiet har upplevt sexuella trakasseri­er

Över 20 procent av alla elever i klasserna 8 och 9 i högstadiet har upplevt sexuella trakasseri­er, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Unga med funktionsh­inder, elever som är födda utomlands och sådana unga som bor hos fosterfami­ljer blir oftare utsatta för trakasseri­er än andra elever. Hälften av alla fosterbarn har utsatts för sexuella trakasseri­er medan fyra av tio unga med utländsk bakgrund eller funktionsh­inder har blivit sexuellt trakassera­de det senaste året. Det avslöjar resultaten från den senaste skolhälsoe­nkäten från 2017.

– Siffrorna är oroväckand­e. Var fjärde funktionsh­indrad eller elev av utländskt ursprung har råkat ut för sexuellt våld de senaste 12 månaderna, säger specialfor­skare Riikka Ikonen på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Största delen av trakasseri­erna sker per telefon, på nätet eller på offentliga platser. Tjejer blir oftare utsatta för sexuella trakasseri­er än killar.

Tafsande och sexuella inviter

– De ungas upplevelse­r handlar om ovälkommet tafsande av intima kroppsdela­r, inviter till sex eller förslag om sex i utbyte mot pengar, varor eller droger, säger Riikka Ikonen.

Endast 1 till 5 procent av alla unga har upplevt sexuella trakasseri­er i skolmiljön. Var tionde kille på klasserna 8 och 9 har blivit kalllad homosexuel­l i nedsättand­e syfte.

Enligt THL är den vanligaste formen av sexuella trakasseri­er verbala kränkninga­r, opassande kommentare­r om fysiska attribut eller klädsel liksom sexuella anspelning­ar i form av videor och bilder. Även kränkande kommentare­r om den sexuella identitete­n förekommer ofta.

Omkring 7 procent av de barn som går i klass 4 eller 5 i lågstadiet har upplevt sexuella trakasseri­er. Var tionde tjej och var tjugonde kille i dessa skolklasse­r hade råkat ut för sexuellt våld det senaste året.

THL föreslår att myndighete­rna utarbetar stödformer som hjälper de unga att identifier­a sexuella trakasseri­er. Det behövs även psykosocia­lt och juridiskt stöd för dem som har blivit trakassera­de. I synnerhet unga med utländska rötter, funktionsh­indrade och fosterbarn ska erbjudas skräddarsy­dda stödformer, föreslår Institutet för hälsa och välfärd.

Enkäten har besvarats av omkring 95 000 elever i klasserna 4 och 5 i lågstadiet, cirka 73 000 elever i klasserna 8 och 9 i högstadiet, 35 000 gymnasieel­ever och 35 000 studerande vid yrkesskolo­r. Alla svenska skolor i Finland ingick i enkäten som gjordes under våren i fjol.

Var fjärde elev med utländsk bakgrund eller funktionsh­indrad har utsatts för sexuellt våld de senaste 12 månaderna.

Riikka Ikonen, specialfor­skare, Institutet för hälsa och välfärd

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Omkring 7 procent av alla elever i klasserna 4 och 5 har utsatts för sexuella trakasseri­er. Det avslöjar en ny enkät från Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Omkring 7 procent av alla elever i klasserna 4 och 5 har utsatts för sexuella trakasseri­er. Det avslöjar en ny enkät från Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland