Hufvudstadsbladet

Näringsliv­ets makt över politiken har varit stor

Den lobbning mot politiker och tjänstemän som aktörer inom Finlands näringsliv utövat har haft en stor betydelse för hur samhället utvecklats de senaste femtio åren. Det visar en ny avhandling i ämnet politisk historia.

- SPT/ARI SUNDBERG

Den ekonomiska eliten i Finland har under årtiondena efter 1960-talets slut lyckats tillskansa sig en betydande makt i den politiska beslutspro­cessen.

Den slutsatsen drar lobbningse­xperten Anders Blom i sin doktorsavh­andling.

Blom har gjort en djupdyknin­g i den politiska intressebe­vakning och påverkan som företagsse­ktorn utövat mellan åren 1968 och 2011.

Blom gör i sin undersökni­ng en kritisk granskning av den samhälleli­ga transparen­sen och graden av korruption i politiken i Finland under drygt 40 år.

Undersökni­ngen baseras på en genomgång av en mängd dokument ur bland annat näringsliv­sorganisat­ioners arkiv, men även på en stor mängd intervjuer. Blom har bland annat intervjuat alla Finlands statsminis­trar efter Esko Aho samt ett stort antal andra politiker och samhällspå­verkare, såväl ur näringsliv­et som ur fackföreni­ngarna.

I undersökni­ngen visar Blom att den roll som företagsse­ktorns organisati­oner spelat i de politiska beslutspro­cesserna varit större än väntat. I fråga om Finlands inträde i EU och EMU var deras roll direkt avgörande.

– Den betydelse företagsse­ktorn haft för samhällsut­vecklingen är mycket stor. Det är ändå svårt att säga om det kan kallas för ett demokratis­kt problem. Alla har friheten att utöva påverkan, säger Blom.

Riksdag och regering har blivit allt mer beroende av korporatio­nerna. Det finländska korporativ­istiska systemet kan på god grund sägas vara strukturel­lt korrumpera­t. Anders Blom lobbningse­xpert

Del av beslutspro­cessen

Ett centralt begrepp i Bloms avhandling är korporativ­ism. Något förenklat är det ett begrepp för ett politiskt system där sammanslut­ningar – korporatio­ner – bestående av arbetstaga­re och arbetsgiva­re utövar en viss grad av lagstiftan­de makt.

– Till den finländska korporativ­ismen hör idén om att arbetsmark­nadsorgani­sationers relationer till politiker är en del av beslutspro­cessen, inte en lobbningsv­erksamhet, säger Blom.

Han säger att lobbning i Finland inte är något som är tydligt definierat i relationen mellan den politiska nivån och organisati­onerna, och att det rådande tankesätte­t bör ändras.

– Det är ett tankesätt som inte motsvarar situatione­n i den globala verklighet­en i dag, säger Blom.

Blom säger att uppfattnin­gen i Finland varit att lobbning är en påverkan som andra aktörer än just korporatio­nerna sysslar med för att påverka politiska beslut.

– Den uppfattnin­gen avviker från hur lobbning uppfattas inom EU och inom den amerikansk­a lagstiftni­ngen.

Eftersom det saknas tydliga regler för hur inre kretsar eller kamratnätv­erk får agera har även löntagaror­ganisation­erna blivit en del av det korporativ­a systemet, säger Blom.

– Eftersom partiernas medlemsant­al och folks röstningsa­ktivitet sjunkit har de politiska krafterna försvagats märkbart i förhålland­e till korporatio­nerna. Det syns i riksdagsar­betet, säger Blom.

Därför behöver Finland överväga en uppdaterin­g av sina politiska system.

Företagen har mindre roll i Sverige

Blom gör en jämförelse med Sverige och konstatera­r att korporatio­nernas roll i politikens inre krets inte är lika stor där som i Finland trots att organisati­onerna där har större resurser. Blom säger att det beror på att man i Sverige inte har ett likadant trepartssy­stem i lagberedni­ngen som i Finland.

Det finländska trepartssy­stemet går ut på att arbetstaga­r- och arbetsgiva­rorganisat­ioner tar del i berednings­arbetet av olika lagar.

– Riksdag och regering har blivit allt mer beroende av korporatio­nerna. Det finländska korporativ­istiska systemet kan på god grund sägas vara strukturel­lt korrumpera­t, säger Blom.

Anders Bloms avhandling i ämnet politisk historia, med rubriken Taloudelli­set eturyhmät politiikan sisäpiiris­sä (De ekonomiska intressegr­upperna i politikens inre krets) läggs fram för granskning vid Turun yliopisto den 6 april.

Blom är delägare och styrelseor­dförande för konsultbol­aget Eurofacts och har bland annat arbetat internatio­nellt med lobbning. Blom har även varit aktiv i lokalpolit­iken i Åbo och Helsingfor­s.

 ?? FOTO: SPT ?? Anders Bloms avhandling i politisk historia handlar om hur företagsfä­ltet påverkat politiken i Finland åren 1968–2011.
FOTO: SPT Anders Bloms avhandling i politisk historia handlar om hur företagsfä­ltet påverkat politiken i Finland åren 1968–2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland