Hufvudstadsbladet

Geopolitik och ränteoro sänker aktiekurse­rna

Börsindexe­t i Helsingfor­s har visat minus också på onsdagen, och ser man från årets början har aktiekurse­rna pendlat rejält. Hur ska en privatplac­erare förhålla sig till utveckling­en?

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Vad beror volatilite­ten de senaste månaderna på? De främsta orsakerna är stigande räntor och ökade politiska risker, enligt Sauli Vilén, chefsanaly­tiker på Inderes.

En lång tid har räntorna varit låga. När de nu går upp finns det en oro för att den ekonomiska tillväxten ska påverkas negativt av det. Samtidigt ökar stigande intresset för ränteplace­ringar. Då flyttas kapital till dem från aktier vilket påverkar aktiekurse­rna.

Politiskt igen ogillar aktiemarkn­aden protektion­ism, läs ståltullar.

– Hotet om ett handelskri­g skapar oro, säger Vilén.

Ska privatplac­eraren vara nervös?

– Nej. Det är alldeles naturligt att aktiekurse­rna emellanåt pendlar och inte ständigt går upp, säger Sauli Vilén.

Han påminner om att aktiekurse­rna på Helsingfor­sbörsen har stigit kraftigt i nio år, och återhämtni­ngen efter finanskris­en har varit rekordstar­k.

– Det är en av de aktiemarkn­ader som har vuxit längst. Tar man ett längre perspektiv märks inte

den senaste tidens kursfall alls.

Hur ska placeraren tänka framåt?

– För aktieplace­raren är det nu viktigt att följa med bolagens resultatut­veckling, säger Sauli Vilén.

När börskurser­na fluktuerar, och efter en lång uppgång, blir företagens faktiska resultat allt viktigare för kursutveck­lingen.

Förutom företagsek­onomi spelar också geopolitik in i hög grad. Vad gör USA:s president Donald Trump? Vad händer i Ryssland, Kina och i Nordkorea?

Den senaste veckan har Helsingfor­sbörsens centrala OMX-index gått ned med 2,48 procent. På tre månader landar kursutveck­lingen på så gott som plus minus noll men kurvan är hackig med snabba svängninga­r.

Ser man i ett längre perspektiv har OMX-indexet däremot stigit med 55 procent på fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland