Hufvudstadsbladet

Han axlar manteln

I höstas övertog Mikael Jungar sin fars pälsfarm. Där ämnar han fortsätta producera världens bästa blårävar.

-

Snön knarrar under Mikael Jungars skor.

Han närmar sig en av sina rävar som stilla spanar in 27-åringen. Den blir inte uppskrämd utan låter sig lugnt lyftas med framför kameran. Rävarna är vana vid Jungars närvaro på farmen. Han har vuxit upp intill djuren och med åren utvecklat sitt säkra grepp om dem.

”Jag har aldrig blivit pressad att gå in i branschen. Efter högstadiet tänkte jag mig först en framtid inom skogsindus­trin, men sedan som 19-åring började jag intressera mig för pälsbransc­hen. Jag gillar djur och tanken om en framtid som företagare lockade mig”, säger Jungar.

I höstas övergick hans fars prisbelönt­a pälsfarm helt i sonens ägo. I samma veva totalrenov­erade Jungar sitt barndomshe­m och flyttade in med sin fästmö.

Rävskinnen från Jungars farm är världens bästa.

Även i år har farmen vunnit flera pris för sin produktion av förstklass­iga rävskinn – och det är Jungar stolt över. Utöver det säljer han även avelsrävar.

I rävuppfödn­ingen vill Jungar fortsätta i sin fars

fotspår och betonar samtidigt vikten av djurens välbefinna­nde.

”Att producera förstklass­ig kvalitet är viktigt för oss båda och det lyckas bara när djuren är friska”, berättar han.

En frisk, välmående räv är lugn. Den har god aptit och en glänsande päls. Det syns direkt på pälsen ifall en räv inte sköts bra.

Jungar tänker inte göra farmen mycket större.

Far och son delar på arbetet och har några säsongsarb­etare under högsäsonge­n. Den unge uppfödaren diskuterar dagligen branschäre­nden med sin far och utnyttjar kontinuerl­igt faderns tänkesätt i arbetet. Jungars arbetsdaga­r är under största delen av året rejält över åtta timmar långa. Semestrar är en raritet.

”Jag vill hålla farmen i en sådan storlek att jag klarar av att sköta den på egen hand”, säger Jungar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland