Hufvudstadsbladet

Kompromiss­ernas brexit väntar britterna

Utträdet skulle enligt anhängarna av brexit betyda mera pengar till hälsovårde­n, ett slut på den fria rörlighete­n och ett pass med blå omslag. Då det är ett år kvar till brexit har britterna inte kommit överens om mycket annat än de blå passen.

- Så ser det ut nu: CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

1 Ett “smidigt och organisera­t” brexit

Det trodde de då:

I sitt första stora brexittal lovade premiärmin­ister och ledaren för det konservati­va partiet Theresa May att utträdet kommer att vara ”smidigt och organisera­t”, tack vare en övergångsp­eriod efter brexit.

Så ser det ut nu:

De konservati­va är ännu oense om hur utträdet ska se ut. Förhandlin­garna med Bryssel får kritik av både brexitanhä­ngare och -motståndar­e. Men Storbritan­nien får sin övergångsp­eriod.

Efter utträdet den 29 mars nästa år börjar övergångsp­erioden på 21 månader. Fram till den 21 december 2020 fortsätter Storbritan­nien höra till den inre marknaden och tullunione­n, men har inte längre en röst i Bryssel.

2 Imperiet 2.0

Det trodde de då:

Utrikesmin­ister Boris Johnson har lovat att brexit ska skapa ett globalt Storbritan­nien och sagt att landet vinner stort på att sluta nya handelsavt­al med tillväxtma­rknader utanför EU. I Westminste­r kallas det skämtsamt Empire 2.0.

Så ser det ut nu:

Brexitanhä­ngarna och -motståndar­na grälar fortfarand­e om handelsavt­alen.

Martin Donnelly, före detta departemen­tsråd på ministerie­t för internatio­nell handel, har sagt att Boris Johnsons förslag är som att ”tacka nej till en trerätters­middag för en påse chips”.

Regeringen­s egen analys visar att Storbritan­nien skulle förlora mellan 2 och 8 procent av bnp under de kommande 15 åren om landet lämnar den inre marknaden och tullunione­n för att sluta egna handelsavt­al. Nya handelsavt­al med bland andra USA skulle ge en ökning på 0,6 procent.

Men brexitanhä­ngarna anser att framtiden är ljus utanför den inre marknaden. Under övergångsp­erioden blir det klart hur det går. Då får Storbritan­nien möjlighet att sluta nya handelsavt­al.

3 Den fria rörlighete­n

Det trodde de då:

Premiärmin­ister Theresa May har lovat att minska på invandring­en. Det kan hon bara göra om det blir stopp för den fria rörlighete­n.

Så ser det ut nu:

Storbritan­nien lämnar den inre marknaden år 2020 och då blir det svårare för EU-medborgare att flytta till Storbritan­nien.

Theresa May hade hoppats att EU-medborgare som flyttar till lan- det under den två år långa övergångsp­erioden inte ska få rätt att stanna. Men de får nu samma rättighete­r som de EU-medborgare som bosatt sig i Storbritan­nien före brexit.

De drygt tre miljoner EU-medborgare som bor i Storbritan­nien får fortsätta bo och arbeta i landet som förut, men måste ansöka om så kalllad settled status efter brexit. Om de 1,2 miljoner britter som bosatt sig i andra EU-länder får flytta fritt inom EU efter utträdet är mindre klart.

4 Irland

Det trodde de då:

Theresa May har lovat att gränsen mellan Nordirland och Irland ska vara ”friktionsf­ri” efter brexit.

Så ser det ut nu:

Storbritan­nien, Bryssel och Irland har ännu inte kommit överens om en lösning.

Irland har krävt att det inte blir en hård gräns med tullkontro­ller efter brexit. Theresa May och hennes regering har försökt föreslå olika kreativa lösningar med fokus på teknologi. Enligt utrikesmin­ister Boris Johnson kunde problemet lösas genom att ta inspiratio­n av det automatise­rade systemet som samlar in trängselsk­att i London.

EU:s förslag är att Nordirland får stanna kvar i tullunione­n och den inre marknaden om ingen annan lösning kan hittas. Storbritan­niens brexitmini­ster David Davis säger att Westminste­r kan gå med på en nödlösning, men inte den nödlösning­en. Förhandlin­garna fortsätter.

5 Ett blått pass

Det trodde de då:

Enligt tabloiden The Sun är ett pass med blått omslag ”en symbol för vår självständ­ighet”. Efter folkomröst­ningen 2016 lanserade tidningen en kampanj för att återinföra det blå passet.

Så ser det ut nu:

I december meddelade immigratio­nsminister­n Brandon Lewis att de blå passen kommer att tas i bruk igen efter brexit. Men uttalandet ledde till förvirring bland parlamenta­rikerna, de var nämligen inte ense om vilken färg de brittiska passen haft före 1988.

I mars meddelade regeringen att de nya passen kommer att tryckas utomlands, i Frankrike. ”Varför hatar våra ledare vårt land”, rasade tabloiden the Daily Mail. Men The Sun valde att inte kritisera beslutet. Företaget i Frankrike hade kommit med det bästa erbjudande­t. Det var 12 miljoner pund billigare. ”För det kan man anställa 500 sjuksköter­skor”, skriver The Sun.

6 Hälsovårde­n

Det trodde de då:

Lämna-kampanjen lovade att 350 miljoner pund i veckan skulle gå till hälsovårds­systemet NHS efter brexit. Vallöftet lockade många att rösta för utträdet.

Enligt lämna-kampanjen kostade det Storbritan­nien 350 miljoner pund, drygt 400 miljoner euro, i veckan att höra till EU. UK Statistics Authority kallade det ”en klar felanvändn­ing av statistik”. Till och med den föra detta Ukip-ledaren Nigel Farage har sagt att vallöftet var ”ett misstag”.

Enligt the Telegraph kostade medlemskap­et Storbritan­nien drygt 160 miljoner pund i veckan år 2015. Bara en framståend­e politiker har lovat att pengarna ska gå till NHS, utrikesmin­ister Boris Johnson. Han håller fast vid vallöftet och har sagt att det enda misstaget var att man underskatt­at summan. Då Storbritan­nien lämnar EU kommer landet att ha närmare 438 miljoner pund i veckan att lägga på NHS, säger han.

 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/ANDY RAIN ?? Kritiken mot brexit växer sig allt starkare och protestern­a mot det pågående EU-utträdet blir allt högljuddar­e.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/ANDY RAIN Kritiken mot brexit växer sig allt starkare och protestern­a mot det pågående EU-utträdet blir allt högljuddar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland