Hufvudstadsbladet

Sms stärker åklagarens bevistema

- TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN

Klockan 23.25 den 10 augusti, när journalist­en Kim Wall var död på ubåten, skickade den i dag mordåtalad­e Peter Madsen ett sms till sin dåvarande hustru: ”Jag är på lite äventyr med Nautilus. Har det bra. Seglar vindstilla i månsken. Dyker inte. Kram till katterna” – efterföljt av en massa hjärtan.

Kärlekshäl­sningen läses upp av specialåkl­agare Jakob BuchJepsen. Var Kim Wall vid liv när meddelande­t skickades? undrar han. Peter Madsen blir irriterad och säger att åklagaren redan vet svaret.

Madsen har tidigare förklarat att Kim Wall dog i en olycka runt klockan 23.05. Han bekräftar att Kim Wall var död när meddelande­t skickades, han hävdar fortsatt att hon dog i en olycka och att han inte visste vad han skulle ta sig till.

Mordmisstä­nkte Madsen säger att han skickade meddelande­t för att han visste att den dåvarande hustrun skulle bli nervös annars. Madsen är tydligt uppretad när åklagaren ställer frågor, och han höjer rösten. Munhuggeri pågår för fullt. Madsen tycker det är konstigt att åklagaren inte förstår att han tänkte på sin hustru.

Åklagaren undrar varför Madsen kunde skicka en kärleksful­l hälsning till sin hustru, men inte hade möjlighet slå larm om Kim Walls död.

– Du måste förstå min situation, säger Madsen.

– Det har jag ärligt talat svårt att göra, kontrar åklagaren och funderar om Madsen inte tänkte på Kim Walls anhöriga.

Madsen förklarar att han inte kunde kontakta Kim Walls pojkvän.

Obehagliga sms

Åklagaren visar också en smskonvers­ation som Peter Madsen ska ha skickat till en kvinna den 4 augusti 2017.

I meddelande­t beskriver Madsen hur han ska utsätta mottagaren för att bli fastbunden och mycket grovt våld. Kvinnan som fick meddelande­t ska tidigare ha skickat ett sms till Peter Madsen och bett honom att hota henne.

En ”(mord)plan” är klar, skrev också Madsen. Åklagaren undrar retoriskt om det inte är anmärkning­svärt att innehållet i konversati­onen delvis påminner om det brott som han är åtalad för ett par dagar senare?

– Det skulle ingen förnuftig människa göra, säger Madsen om att han skulle ha genomfört det som han skrev om i sms-konversati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland