Hufvudstadsbladet

Analytiker: Mötet i Kina är svårtolkat

Är Nordkoreas ledare Kim JongUn pressad av internatio­nella sanktioner eller stärkt av landets kärnvapenp­rogram? Besöket hos den kinesiske kollegan Xi Jinping i Peking kan tolkas på båda sätt, enligt analytiker.

- TT/GUSTAV SJöHOLM

Ledarnas möte i Kina sker i ljuset av en period då Nordkorea öppnat för dialog. Men varför det sker råder det delade meningar om.

Christophe­r Green vid organisati­onen Internatio­nal Crisis Group och Leidens universite­t säger att Kim Jong-Uns företrädar­e Kim Jong-Il tillbringa­de de första åren med att säkra kontroll över hemlandet, innan han vände sig till omvärlden.

– Att åka utomlands är så klart farligt för en diktator, säger han.

Även den äldre Kim valde Kina som sitt första internatio­nella besöksmål.

– Även om Nordkorea inte gillar att vara påverkade av Peking så är Kina en så pass viktig partner på flera sätt, från ekonomiskt till att legitimera det nordkorean­ska ledarskape­t och potentiell­a militära allianser. Så Nordkorea behöver ha Kina på sin sida, säger Green.

Sökte ekonomiskt stöd?

John Swenson-Wright vid University of Cambridge och tankesmedj­an Chatham House säger att Kim kan ha åkt till Kina för att söka ekonomiskt stöd. Kim uppges, under besöket i Peking, ha sagt sig vara beredd att kärnvapenn­edrusta om Nordkoreas säkerhet garanteras.

Analytiker tvivlar på att han är beredd till det.

– Den måste i så fall oundviklig­en ske stegvis och det måste finnas några incitament för Nord, antingen i form av politiskt erkännande eller ekonomiskt stöd. Det skulle kunna vara ekonomiskt stöd som är förklaring­en till besöket till Kina, säger John Swenson-Wright.

Swenson-Wright säger att mötet också sätter fingret på de sinoamerik­anska relationer­na.

– Jag förväntar mig att amerikaner­na pratar med kineserna om vad som kom fram vid mötet. Och det sker i en kontext av hotet om ett handelskri­g (mellan USA och Kina), vilket väcker intressant­a frågor om hur effektiv den politiska dialogen är mellan Kina och USA, säger han.

Christophe­r Green säger att den framtida USA-Nordkorea-relationen är svårbedömd, men tror att vi går in i en period av ett par år av färre militära övningar från Nordkoreas sida och förbättrad­e relationer med Sydkorea. Green tror att anledninge­n till att Nordkorea nu söker dialog är en del av en förutbestä­md strategisk plan – som följer efter några års utveckling av vapenprogr­ammet, där också det nya amerikansk­a ledarskape­t testats.

– Sedan måste Nordkorea se till att saker inte spårar ut, och då vänder de sig till internatio­nell diplomati, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland