Hufvudstadsbladet

Lokala naturförhå­llanden beaktas

- BERNT NORDMAN verksamhet­sledare Natur och miljö rf

NATURVåRD Riksdagsle­damot Mikaela Nylander (HBL 27.3) låter förstå att det skulle krävas ändringar i naturvårds­lagen för att myndighete­r skall kunna beakta lokala förhålland­en när de fattar beslut om till exempel skarv eller varg. Det vore intressant att få se ett konkret förslag till en ny lagparagra­f som enligt Nylander skulle lösa nuvarande problem.

Faktum är nämligen att både fågeldirek­tivet och habitatdir­ektivet har implemente­rats mycket noggrant i den finländska naturvårds­lagen. De möjlighete­r till undantag från fredning som ingår i direktiven och som kommission­är Vella har hänvisat till finns redan i vår lagstiftni­ng. Behöriga myndighete­r kan bevilja undantagsl­ov för att till exempel skrämma eller döda skarvar och vargar. Besluten måste självfalle­t motiveras med verifierba­ra fakta och hållbara argument, eftersom vi lever i ett civilisera­t samhälle.

Miljöpolit­iken är liksom andra politiksek­torer ett område där tjänstemän verkställe­r politiska beslut. Enligt den gällande nationella skötselpla­nen för varg skall vargstamme­n få växa till sig och fördelas jämnare över hela landet. Det betyder i praktiken att det skall få finnas vargfamilj­er med etablerade revir även i västra och södra Finland.

Tyvärr har samhället inte satsat närmelsevi­s tillräckli­gt mycket resurser på rådgivning och informatio­n om vargens beteende samt en facilitera­d dialog mellan olika intressent­er som den nationella skötselpla­nen berör. I takt med ökande rädsla bland lokalbefol­kningen har konflikten eskalerat. Jag uppmuntrar politiska partier att komma med konstrukti­va initiativ också på den här punkten.

Jag är själv medlem i den regionala samarbetsg­ruppen för skarv i Österbotte­n. Den är ett mycket värdefullt forum för dialog, men NTM-centralen som är ansvarig för processen har på tok för lite resurser för att kunna hjälpa de olika intressent­erna att hitta godtagbara kompromiss­er inom de givna ramarna. Om och när motsvarand­e forum för varg samlas kommer det att behövas mångfalt mera resurser.

Illegal jakt på vargar har urholkat förtroende­t mellan två viktiga intressent­grupper, det vill säga naturorgan­isationer och jaktorgani­sationer. Samma fenomen gäller dessvärre även skarvarna. Ju snabbare förtroende­t byggs upp på nytt, desto lättare blir det att få ett brett godkännand­e för lokala förvaltnin­gsåtgärder. Riksdagen kan dra sitt strå till stacken genom att exempelvis ge polismyndi­gheten mera resurser för att reda ut brott mot naturvårds­lagen.

Lagar skall gälla alla. Det att man har bråttom duger inte som ursäkt för den som kör med för hög hastighet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland