Hufvudstadsbladet

Steriliser­ing av transperso­ner

-

Världen kryllar av olika slags enkäter. I de flesta av dessa måste man ange informatio­n om sin könstillhö­righet. För en som represente­rar majoritete­n och identifier­ar sig antingen som man eller kvinna föranleder frågan inga större problem. Situatione­n är en annan för den som upplever att han eller hon har en annan könstillhö­righet än den som är registrera­d i folkbokför­ingen.

Det är relativt lätt att föreställa sig hurdana komplikati­oner fel könstillhö­righet kan leda till i det sociala och privata livet. Därmed har även den finländska lagstiftar­en godkänt möjlighete­n till byte av könstillhö­righet. Bytet har dock vissa villkor.

Enligt lagen om fastställa­nde av transsexue­lla personers könstillhö­righet ska en person som vill byta könstillhö­righet visa upp en medicinsk utredning om att han eller hon varaktigt upplever sig höra till det motsatta könet. Utöver detta ska man bevisa att han eller hon har undergått steriliser­ing eller av någon annan orsak saknar fortplantn­ingsförmåg­a.

Steriliser­ing är på många sätt ett dramatiskt ingrepp och allt fler länder anser att det är ett villkor som kränker mänskliga rättighete­r. Europaråde­ts människorä­ttskommiss­ionär rekommende­rade redan 2009 att länder skulle avskaffa steriliser­ingskravet med hänvisning till att kravet bryter mot Europeiska människorä­ttskonvent­ionen. Sverige upphävde steriliser­ingskravet 2013 och har alldeles nyligen godkänt en ny lag som garanterar statlig ersättning på 225 000 kronor åt tvångsster­iliserade transperso­ner. Ersättning­en är en symbolisk gottgörels­e för en praxis som Sveriges regering bedömer som felaktig och som den nu kraftigt vill ta avstånd ifrån.

Under den senaste rundan av den universell­a periodiska granskning­en inför FN:s råd för mänskliga rättighete­r var det flera länder som rekommende­rade att även Finland skulle slopa steriliser­ingskravet. Finlands regering konstatera­de att frågan har diskuterat­s, men att den inte ämnar föra ärendet vidare till riksdagen i detta skede.

Den finländska positionen är svår att förstå. Sexuella minoritete­rs och könsminori­teters rättighete­r hör nämligen till tyngdpunkt­erna i Finlands internatio­nella människorä­ttspolitik. ”Finland främjar allas rätt att själva definiera sitt kön och sin sexualitet”, stipulerar Utrikesmin­isteriet på sin hemsida. Den förda politiken ter sig inte särskilt koherent. Utåt säger man en sak, medan man internt gör något helt annat. Sådant tär på förtroende­t.

● Det juridiska spörsmålet om huruvida steriliser­ingskravet kan anses vara en kränkning av mänskliga rättighete­r har testats i Europeiska människorä­ttsdomstol­en 2017. Domstolens majoritet ansåg i fallet A.P., Garçon och Nicot versus Frankrike att staten hade brutit mot rätten till privat- och familjeliv när den hade förutsatt steriliser­ing som villkor för byte av könstillhö­righet.

Finland verkar spela tid i denna viktiga fråga. Nästintill skamlöst agerande, vad kan man annat säga.

Elina Pirjatanni­emi är föreningsm­edlem i Konstsamfu­ndet som äger KSF Media som utger HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland