Hufvudstadsbladet

Risk för insiderbus­iness och desinforma­tion

- JAN-PETER PAUL docent, Helsingfor­s

SPANINGSLA­GEN Skyddspoli­sen får betydande nya resurser i samband med de nya säkerhets- och spionagela­garna. Man bedömer att närmare 70 procent av alla nyrekryter­ingar till Skyddspoli­sen är civila, inte poliser. Man vill rekrytera språkkunni­ga personer med högre högskoleex­amen samt dataexpert­er. Den totala personalen beräknas 2019 stiga till drygt 500. Informatio­n kommer Skyddspoli­sen att samla in via traditione­lla metoder med tyngdpunkt på datainsaml­ing via nätet. Ett betydande fokus kommer att vara datainsaml­ing från företag, forsknings­institut och andra ekonomiska mål. En ny verksamhet kommer att vara utlandsspi­onage (HS 6.3).

Här kommer vi in på flera problemomr­åden. Vi vet att vissa länders underrätte­lseväsende agerat på aktiebörse­n via desinforma­tion och på detta sätt skaffat sig tilläggsfi­nansiering för spionage utomlands. Kontrollen kommer också att vara mindre beträffand­e Finlands utlandsspi­o-

nage enligt HS. Hur kommer man att kontroller­a och övervaka detta problem som torde vara rätt allmänt i alla fall gällande större länders underrätte­lseverksam­het? Uppbyggnad­en av täckföreta­g utomlands kommer givetvis ytterligar­e att försvåra kontrollen.

Det andra större problemet är övervaknin­gen av insideraff­ärer. Närmare 70 procent av personalen är i framtiden civila vilka insamlar informatio­n även från företag, forsknings­institut, banker och andra instanser som kan påverka aktiemarkn­aden. Hur kan man garantera att denna informatio­n inte missbrukas i spekulativ­a och placerings­syften antingen av personal själv eller av bulvaner?

Enligt min mening har denna verksamhet inte diskuterat­s i offentligh­eten. Det är människor som arbetar i den offentliga sektorn även inom polisen. Det är uppenbart att det finns risker när makten koncentrer­ats och man ger carte blanche åt ledningen. Vi vet att övervaknin­gen inte alltid fungerar. De senaste fallen inom polisen där kontrollen varit svag (fallet Aarnio) ökar inte heller förtroende­t.

Personer som tidigare arbetat

för det amerikansk­a underrätte­lseväsende­t har i flera fall lyft fram dessa problem. Vi i Finland borde inte upprepa dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland