Hufvudstadsbladet

I glesbygden bland knäppgökar

- Åbo Underrätte­lser

Om städer i Finland ska ha en chans är det två faktorer som blir avgörande, säger ekonomen, författare­n Kjell A. Nordström, verksam vid Handelshög­skolan i Stockholm, född på Fiskö i Brändö, Åland.

Den ena faktorn är enligt honom att det måste finnas ett stort universite­t som ger staden energi med unga människor som söker sig dit.

Den andra faktorn, som även gäller mindre orters överlevnad­sexistens, är avståndet till en större stad. Är det för långa pendlingsa­vstånd går det inte att hindra att urbaniseri­ngen urlakar bygden.

Kjell A. Nordström har skapat kontrovers­er med sina prognoser, även om vi säkert alla kan skriva under att världen står inför den snabbaste urbaniseri­ngen någonsin.

Men myntet har alltid en annan sida. Nordström verbaliser­ar det med att landets glesbygder riskerar att bli skräpytor.

Skräpytorn­a Värmland och Gotland beskriver Nordström så här:

”Där finns inga universite­t, ingen underhålln­ing, ingen shopping, bara träd. Åker du dit kommer du att hitta tre alkoholist­er, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit”.

Den enda siffran som visar ett plus är inflyttnin­gen från utlandet. Den invandring som varit i rubrikerna är flyktingmo­ttagningen, men den förklarar endast en bråkdel av de positiva invandring­ssiffrorna.

Det här är värt att notera i kommunerna som verkligen måste föra en kamp för att locka till sig fler invånare. Om invandrarn­a tas väl om hand, oberoende av bakgrund, finns här en tillväxtpo­tential som kan ge ringar på vattnet.

Anja Kuusisto

 ??  ?? MOSTPHOTOS
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland