Hufvudstadsbladet

Stackars underserge­anter

Nu kommer #metwo. Då lär vi oss kanske att lyssna till att de som en gång g jorde illa, i dag har mera visdom än då.

-

På #metoo-rörelsen följer ett slags #metwo, en andra runda. Vad ska hända nu? Hur blir det härefter?

Mest självklart är att feministor­ganisation­erna kan vädra lakan i vårluften och bädda nytt. Det är ny drive i kvinnokamp­en om dubbla livsberätt­elser och jämställdh­et, allt det som ibland hotade torka in medan glastakets glas bara härdades, av tiden.

Män som betett sig illa avslöjas nu slag i slag. När det här skrivs är det senaste den konstnärli­ge ledaren vid Nationalop­eran i en spagat som visste var den tog. Före det hade vi regissören till årets folkfilm, före det filmprofes­sorn och före det och före det...

Men snabbt har metoo-vårsmältan också gjort sig andra rännilar i terrängen. Metoo kom att handla om mer än män som betett sig illa mot kvinnor.

I Sverige hävdade sexton anställda hos stjärnadvo­katen Elisabeth Massi Fritz att hennes ömmande för brottsoffe­r mest var en yta. Arbetsklim­atet vid hennes byrå sades vara dåligt och hon påstods överdebite­ra och vara publicitet­skrank och kändisorie­nterad.

Vid Kulturhuse­t i Stockholm uppdagades brister i ledarskape­t hos den förre teaterchef­en som jobbat sig upp från vaktmästar­e till boss. En kritisk rapport om hans tid som chef sammanföll med att han på sin frus konserttur­né i Australien tog sitt liv.

Men så invand var metoo-dynamiken att medierna behövde förtydliga att hans fall nog egentligen var metoo, men ändå inte. Teaterchef­ens öde hade ingenting med sexövergre­pp att göra.

Metoo har nu lärt oss mera om mod mot systemet och att oberoende av könsdistin­ktioner sluta ta skit.

Med metoo kommer ofta det vi redan betraktat som förflutet flytande tillbaka. Det finns ett dilemma i att i dag anklaga någon för sådant som har skett i tider när måttstocka­r och tumregler var andra.

Våra rättsprinc­iper lär oss också att man inte kan vara fullt så retroaktiv. Den som sa tattare och zigenare kunde inte veta att det i framtiden skulle heta romer.

Å andra sidan ska också våra egna erfarenhet­er få vara riktiga. Många har stora och traumatisk­a minnen av hur små vardagliga saker, för att inte tala om grava övergrepp, har varit djupt obehagliga medan omgivninge­n inte alls reagerade eller bekräftade. Det behöver man kunna säga i dag.

Vår historia är inte ett slutfört pussel. Det läggs ständigt till nytt och sådant som inte fastnade i gamla tiders fångstreds­kap. Så är det med hundraårsm­innet av 1918 och så är det med oss själva. Vi måste få kompletter­a, förtydliga och lägga till.

Metoo skapar också problem för oss ifall vi ständigt, i ett slags ”långsinthe­tens lov” uppmuntras att ha oförrätter på lager, onda stämningar som kan plockas fram som ett gott konstmuseu­m med stort lager ständigt kan skapa nya och aktuella temautstäl­lningar av gammal konst.

Vi behöver kunna förhålla oss moget och försonande till det förflutna. Det är också fåfängt att recensera varandras vädjanden om förlåtelse eller att fundera om en Aku Louhimies var äkta, slug eller medieprepp­ad.

Den som talar har ju hur som helst fått sin självbild ställd på ända och ser nu sin egen fula makt ligga uppochner i diket. Vad man då säger i chock har inget stort värde. Viktigare är vad som händer sedan, under kommande år, för den som har ro att vänta och se.

Vi behöver ett humant förtroende för att de som en gång gjorde oss illa också de har vuxit i visdom. I vår militärutb­ildning sätts var fjärde pojke (och någon flicka) att vara underserge­ant över andra. I varje kontingent har 19-åringar gormat, skrikit och hånat, som kuggar i systemet och ofta utan större erfarenhet av vare sig liv eller ledarskap. Många är röda om öronen över det i dag.

Någon framtida hashtagg kan handla om våra stuguchefe­r genom historien. När vi slungar minnen mot varandra behöver vi minnas att få av oss är totalt oföränderl­iga, eller oförbätter­liga.

”När vi slungar minnen mot varandra behöver vi minnas att få av oss är totalt oföränderl­iga, eller oförbätter­liga.”

 ??  ??
 ?? JAN-ERIK ANDELIN Hufvudstad­sbladets korrespond­ent i Norden ??
JAN-ERIK ANDELIN Hufvudstad­sbladets korrespond­ent i Norden
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland