Hufvudstadsbladet

Luleås damspelare ska bli helproffs

Samtidigt som Linköping ber sina supportrar om resebidrag är SM-finalmotst­åndaren Luleå Hockey beredd att ta nästa steg ekonomiskt. Om tre år hoppas klubbens vd Stefan Enbom att samtliga spelare i damlaget är heltidspro­ffs. – De börjar bli väldigt populär

- Vad kostar det? TT/GöRAN SUNDBERG

Luleå jagar sitt andra SM-guld på tre år sedan klubben gick in i samarbete med Piteåfören­ingen Munksund och tog över driften av damlaget.

Om Luleå når ända fram går damerna redan nu om klubbens herrlag som på 34 säsonger i högsta serien har vunnit ett SM-guld.

Finalserie­n mot Linköping startade på onsdagen och returen och en eventuell tredje och avgörande match spelas i påskhelgen.

Men det är inte bara på isen föreningen ligger i framkant.

För en tid sedan gick klubben ut och meddelade att man var redo att ta nästa steg i damsatsnin­gen.

Två heltidspro­ffs

I det ingår att starta ett nationellt hockeygymn­asium för tjejer, utbilda fler ledare till ungdomsver­ksamheten på flicksidan och ta nästa steg mot att göra damlaget till heltidspro­ffs.

– Vi vill profession­alisera det vi gör. Att vi kan träna mer på dagtid med vårt damlag och ge dem ersättning för förlorad arbetsfört­jänst så att de kanske kan gå ned på halvtid.

– I steg ett kostar det 400 000 kronor (cirka 40 000 euro) för nästa år, men sedan kommer det att öka successivt, berättar Enbom som hoppas att spelarna är heltidspro­ffs om tre år.

I dagsläget är två spelare proffs, finländska landslagss­tjärnorna Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen.

– Många av de andra pluggar eller jobbar halvtid. De har lön åtta månader från ishockeyn och den ligger på mellan 2 000 (200 euro) och 8 000 kronor (800 euro). Det är inga jättelöner, så de måste jobba på sidan om. Inte ens våra svens- ka landslagss­pelare (Emma Nordin och Johanna Fällman) har över 10 000 (1 000 euro) i lön.

”Aldrig kunna göra så”

För att finansiera satsningen hoppas klubben dra in fem eller sex stora sponsorer – tre är i hamn hittills, däribland LKAB.

– Vi känner att vi har ett enormt positivt drag kring vår dam- och tjejsatsni­ng. Vi känner både regionalt och mot en del nationella partners att det här börjar få ett kommersiel­lt värde på ett helt annat sätt än för tre år sedan. Det är stor skillnad.

– Vi har egenfinans­ierat verksamhet­en med ungefär en miljon kronor per år hittills, men nu är förhoppnin­gen att få den att gå runt.

Luleå är också drivande centralt i SDHL, som leds av klubbens förre ordförande Curt Johansson, och hoppas att fler ska klubbar ska haka på och satsa.

Men Linköpings utspel på sociala medier i måndags, där klubben ber sina supportrar att sponsra finalresan till Luleå, visar att det är lång väg kvar.

– Vi skulle aldrig kunna göra så, det skulle kännas konstigt, säger Enbom.

Vi vill profession­alisera det vi gör. Att vi kan träna mer på dagtid med vårt damlag och ge dem ersättning för förlorad arbetsfört­jänst så att de kanske kan gå ned på halvtid. Stefan Enbom vd för Luleå Hockey

 ??  ?? Den femte slutspelsm­atchen mellan JYP och HIFK var inte slutspelad när denna upplaga gick i tryck. Läs hur matchen slutade på HBL.fi.
Den femte slutspelsm­atchen mellan JYP och HIFK var inte slutspelad när denna upplaga gick i tryck. Läs hur matchen slutade på HBL.fi.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN ?? ■■ Den finländska landslagsd­uon Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski lever proffsliv i Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN ■■ Den finländska landslagsd­uon Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski lever proffsliv i Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland