Hufvudstadsbladet

HJK:s flickor spelar i pojkserier: ”Har fungerat utmärkt”

HJK:s representa­tionslag för 05–08-födda möter pojkar för att få tuffare motstånd. – Tidigare motsatte sig vissa motståndar­lag upplägget, men nu tycker alla att det är normalt, säger träningsch­efen Joonas Sarelius. Vad har det gett era spelare?

- SPt/sebastIan baCkman

För några år sedan bestämde sig HJK för att låta flickornas representa­tionslag spela mot jämngamla pojkar. I början fanns det en del kritiker – men tiderna förändrade­s snabbt, säger Joonas Sarelius.

– Flickorna är också vana med det här och tänker inte på om de ska möta pojkar eller flickor. En match är en match.

– Pojkarna behöver inte vara skickligar­e, men de spelar mer fysiskt, är snabbare och tacklar hårdare. De spelar ofta också mer rätlinjigt. Flickorna behöver möta sådant motstånd för att utvecklas som spelare.

Finns regionala skillnader

Flicklagen spelar i pojkarnas distriktss­erie, i allmänhet på den näst högsta eller tredje högsta nivån. Huvudsaken är att motståndet är passligt tufft.

Juniorland­slagsträna­ren Mari- anne Miettinen skulle gärna se fler flickor matchas mot pojkar. Sarelius håller med – men säger att förutsättn­ingarna varierar mellan olika orter. HJK:s flickverks­amhet håller så hög klass att det inte finns något behov för flickor att permanent hålla till med pojkar, menar träningsch­efen.

Alla tränare i HJK:s flickrepre­sentations­lag har minst en Uefa Bexamen.

– På mindre orter kan det vara klokt för duktiga flickor att spela med pojkar. Vi har till exempel två heltidsans­tällda träningsch­efer på flicksidan och fysikträna­re för de äldre. Det ger en stor fördel mot andra föreningar.

 ?? FOtO: JOOnaS SareLiuS ?? HJK:s 06-födda flickor har ett tätt samarbete med AIK. I slutet av mars var den svenska klubben på besök i Helsingfor­s.
FOtO: JOOnaS SareLiuS HJK:s 06-födda flickor har ett tätt samarbete med AIK. I slutet av mars var den svenska klubben på besök i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland