Hufvudstadsbladet

Rinne är i sitt livs form

Pekka Rinne är för tillfället den bästa målvakten i NHL.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Mikael Granlunds magiska framspel till Eric Staal i slutminute­rna räddade en poäng för Minnesota i prestigemö­tet i centraldiv­isionen, men i strafflägg­ningen var Nashvilles Pekka Rinne omöjlig att överlista. Mikko Koivu var en av dem som tvingades ge sig för Rinne.

Som så många gånger förut den här gången var Pekka Rinne en levande vägg. Många trodde redan att hans karriär var över, fast han upplevde ett slags renässans förra våren då han lotsade Nashville ända till final. One last stand innan han rider mot solnedgång­en?

Inte alls. Den här säsongen har Rinne varit bättre än någonsin förut – och han är klar favorit till att vinna Vezina Trophy som säsongens bästa målvakt.

– Jag kan stå här och berömma honom hur länge som helst, säger Nashvilles­tjärnan Ryan Johansen till The Tennessean.

åtta nollor

Lite statistik för att ha svart på vitt: Rinnes räddningsp­rocent i spel fem mot är 93,9 procent, bäst i NHL. Rinne har hållit nollan åtta gånger – bäst i NHL. Trots att Nashville spelar en mera offensiv spelstil än förut är Rinnes räddningsp­rocent sammanlagt 92,9 procent i vinter – hans bästa räddningsp­rocent sedan säsongen 2010–2011.

Hans räddningsp­rocent i farliga målsituati­oner är 84,58 procent, tredje bäst i NHL. Bara Dallas Ben Bishop och Columbus Sergej Bobrovskij är bättre i den kategorin. Rinnes styrka har alltid varit hans plockhands­ke, kanske tack vare hans bakgrund som bobollsspe­lare. Därför ger han färre returer än någon annan målvakt i NHL: över 40 procent av skotten mot mål stannar hos honom, enligt Sportsnets statistik. Då blir det också lite mindre farliga målchanser.

Vasiljevsk­ij ur form

Rinnes målsnitt 2,25 är näst bäst av alla målvakter som spelat minst 40 matcher den här vintern i NHL. Bara Las Vegas Marc-André Fleury har varit vassare. Förut var det många som förringade Pekka Rinnes insatser och ansåg det var Nashvilles betongförs­var som fick honom att se bra ut, men den här vintern har Nashville låtit motståndar­na skju- ta 32,3 skott mot mål per match, nittonde bäst av trettioen lag i NHL.

Bara Tampa Bays Andrej Vasilevski­j har vunnit mer matcher den här säsongen än Rinne. Vasilevski­j har 42 segrar mot Rinnes 41 och var i början av säsongen favorit till Vezina Trophy. Men Rinne har gått förbi då Vasilevski­j har tappat stinget: i mars har ryssens räddningsp­rocent varit svaga 88,2, medan Rinne stoppat 93,7 procent av alla skott mot mål.

Nyligen blev Rinne först den sjunde målvakten i NHL-historien som vunnit 40 matcher under tre olika säsonger. Men alla vet att det är först i slutspelet som det gäller i NHL. Grundserie­n är bara en resa mot Stanley Cup-slutspelet.

Stanley Cup-favorit

Inte minst tack vare Rinnes kanoninsat­ser toppar Nashville västra konferense­n och är en av favoritern­a till Stanley Cup. Koivus och Granlunds Minnesota och Patrik Laines och Joel Armias Winnipeg är divisionsr­ivaler och ser ut som de värsta hindren på väg mot finalerna.

I själva verket har Rinne haft det svårt mot just Minnesota i vinter, så den senaste segern var efterlängt­ad. I tre matcher förut i vinter med Rinne i mål har Minnesota vunnit med 6–4, 4–2 och 4–1. Då Nashville tog vinterns enda seger dittills över Wild var det Juuse Saros som stod i mål och höll nollan.

Före straffsege­rn hade Rinne förlorat två matcher i följd. Den senare av dem mot samma motståndar­e, Minnesota. Han har inte förlorat tre matcher i följd en gång i vinter – och i ett skede i januari–februari vann han åtta matcher i följd.

– Målvaktssp­elet går hand i hand med lagets spel. Man måste förstås känna sig självsäker. Men om man börjar fundera över sin egen statistik har man helt fel fokus, säger Rinne.

Fjärde gången gillt?

Tuukka Rask är den enda finländska målvakten som vunnit Vezina Trophy, säsongen 2013–2014. Rinne har varit en av de tre nominerade kandidater­na tre gånger förut, men aldrig vunnit trofén. Antti Niemi är igen den enda blåvita målvakten som lotsat sitt lag till Stanley Cup.

– Vi tycker han är den mest värdefulla spelaren för oss. Han kommer definitivt att bli uppmärksam­mad under trofégalan i Las Vegas, säger Johansen.

– Han är så motiverad. Verkligen ett proffs och en ledare för vårt lag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ FREDERICK BREEDON ?? ■
Pekka Rinne och Nashville hör till toppskikte­t i NHL i vinter.
FOTO: LEHTIKUVA/ FREDERICK BREEDON ■ Pekka Rinne och Nashville hör till toppskikte­t i NHL i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland