Hufvudstadsbladet

Kulten kring Arki

-

Häromdagen besökte jag tillsamman­s med en turkisk väninna utställnin­gen ”Tuntuuko tutulta? – Kuvia suomalaise­sta arjesta/ Känns det bekant? – Foton från en finländsk vardag” på fotomuseet i Kabelfabri­ken. Min väninna studerar finska och talar det hyfsat bra, men jag insåg att jag hade en inte bara språklig utan också kulturell tolkningsu­tmaning här: hur förklara den speciella kulten kring det finska ordet ”arki”? Det har nämligen en lite finare valör än svenskans rekorderli­ga ”vardag” som är nog så fint det också.

”Suomalaine­n arki”, finländsk vardag, är något både magiskt och dygdigt, det är så många vill ha livet alla dagar året om; för att inte behöva vara rädda för att förlyfta sig emotionell­t eller göra bort sig i festliga situatione­r, bli anklagade för att göra sig till, framstå som elitistisk­a eller högfärdiga eller orealistis­ka. I vurmen för Arki finns ett drag av protestant­isk masochism. Helst går man i vardagsklä­der (arkivaatte­et), köper vardagsost (arkijuusto), ägnar sig åt vardagspra­t (arkipuhe) och om man begår ett hjältedåd så är det bäst att det försiggår inom vardagshjä­ltens avmätta register (arjen sankaruus). Vardagsver­kligheten (arkitodell­isuus) är den enda verkliga och bjuder man gäster så helst då vardagsgäs­ter (arkivieras). Bekymren skall helst vara vardagsbek­ymmer (arkihuoli). Vardagsmän­niskan (arki-ihminen) skyr opraktiska extravagan­ser och överdrivna estetiska utspel, höga klackar, demonstrat­iva känsloyttr­ingar och högkultur. Ofta utfaller det här som motsatsen till exempelvis italienska­ns ”bella figura”, strävan att ta sig väl ut.

Jag är inte riktigt säker på hur mina förklaring­ar gick hem när min väninna och jag vandrade omkring och tittade på bilderna. Men hon fnissade igenkännan­de när jag pekade på ostsmörgås­en med två gurkskivor som en lycklig nyförlöst mor i en sjukhussän­g åt på en av bilderna. Och hon hummade inkännande när jag pekade på motiven fattigdom, skilsmässa, arbetslösh­et, kronisk sjukdom och funktionsh­inder som gick igen på många av fotografie­rna.

Andra begrepp som inte var helt självklara för min urbana akademiskt utbildade väninna var ”talkoarbet­e” (talkoot) och ”dumpstra” (dyykata). Att så många av personerna på bilderna var frånskilda fäste hon också mera uppmärksam­het vid än jag.

Utställnin­gen är i själva verket mycket bra. Jag rekommende­rar den varmt. Den baserar sig på workshopen ”Arjen kuvat” (Vardagens bilder) arrangerad av Förbundet för fotografis­ka konstnärer. Den var en del av forsknings­projektet ”Kaksi Suomea – kasvaako eriarvoisu­us?” (Två Finland – ökar ojämlikhet­en?) vid Östra Finlands universite­t, som kombinerar samhällsve­tenskaplig forskning, journalist­ik och fotokonst som undersökni­ngsmetoder. De 400 fotografie­r som verkstaden resulterad­e i har donerats till Finlands fotografis­ka museums samlingar.

En del av personerna på bilderna har fotografer­at sin egen vardag, andra avbildas av någon som följt deras liv under en längre tid. Bilderna och berättelse­rna kring dem är mångskifta­nde, gripande och på många sätt tänkvärda. En arbetslös frånskild kulturens mångsyssla­re i glesbygd med en son som har ett funktionsh­inder. En ung vuxengymna­sist som cyklar, pluggar, odlar Naga Morich-chili och komponerar sin diet av grynost, rågbröd och köttpiroge­r. En ung mamma med en kronisk sjukdom som ibland mår bättre och ibland sämre men har stor glädje av sina barn och sina vänner. Och alla de andra som också fixar sitt liv på något sätt trots bekymmer. För många av dem är vardagligh­eten inte ett val utan ett tvång, av ekonomiska orsaker, men de har karisma och stolthet, de ingår i ett socialt sammanhang och har något de vill berätta. Projektet Kaksi Suomea har finansiera­ts av Kone-stiftelsen, utställnin­gen på Finlands fotografis­ka museum pågår till 20.5.

”Hur förklara den speciella kulten kring det finska ordet ’arki’? Det har nämligen en lite finare valör än svenskans rekorderli­ga ’vardag’ som är nog så fint det också.”

PIA INGSTRöM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland