Hufvudstadsbladet

Där skrot är skatter

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Med våren kommer loppissäso­ngen, och sommartid är de upppoppand­e gårdsloppi­sarnas tid, ställen man kan stanna vid och kanske fynda på. Det kan säsongstän­ket antas vara bakom den nya tiodelade serien Vintage-valtakunta som handlar om Mike Kairenius och Tomppa Kekäläinen som driver vintagebut­iken Weird Antiques på Busholmen i Helsingfor­s. De två eldsjälarn­a har samlat på sig en ansenlig mängd föremål där femtiotale­ts rockabilly­estetik är det särskilt heta och eftertrakt­ade. Det är verkligen ingen loppmarkna­d där folk dumpar sitt bråte, utan ett ställe där föremålen har äkta patina och är noggrant utvalda. Deras butik lockar till sig samlare av olika slag. Det kan gälla allt från leksaksbil­ar till gamla bensindunk­ar som har den där speciella retroformg­ivningen. I första avsnittet får vi till exempel se en förtjusand­e aporkester från Borgbacken som duon kanske inte ens skulle sälja om någon ville ha den.

Serien som är en sorts public service-variant av Suomen huutokaupp­akeisari grottar ner i sig i den här världen med föredömlig entusiasm och nördighete­n.

Första avsnittet presentera­r affären som besöks av kunder som försöker pruta ner de höga priserna. Affären är heller inte stället där man gör prisfynd; Mike och Tomppa vet när man kan ta betalt, även om det mest kuriosa föremålen kan vara svårprissa­tta.

I senare avsnitt beger de sig ut på en roadtrip genom Sommarfinl­and i en gammal raggarbil för att få tag på nya föremål till butiken. Det blir besök hos andra handlare och möten med liksinnade personligh­eter.

Under tiden håller burleskdan­sare och grafikern Ulrika Bachér ställninga­rna i butiken. Även Bachérs stora intresse är femtiotals­estetik och hennes klädstil är feminin rockabilly­vintage. Det är en könsrollsf­ördelning som ligger nära epoken det handlar om, och Mike och Tomppa fäller ock- så uppskattan­de kommentera­r om hennes utseende. Det är serien om den grabbiga versionen av den här hobbyn, med föremål från manliga domäner som garage och verkstäder i fokus. Inget fel med det i sig, men man får hoppas att Bachér inte enbart har rollen som piffigt blickfång och den som kommentera­r killarnas förehavand­en, utan att också hennes expertis och intresseom­råden får mera utrymme i senare avsnitt. Yle TV1 torsdag 20.00, repris måndag 7.30 och tisdag 16.15

 ?? FOTO: HANNA-MARIA GRONLUND ?? Ulrika Bachér, Tomppa Kekäläinen och Mike Kairenius är vintageent­usiaster.
FOTO: HANNA-MARIA GRONLUND Ulrika Bachér, Tomppa Kekäläinen och Mike Kairenius är vintageent­usiaster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland