Hufvudstadsbladet

Slutspelet i Helsingfor­s

- RONNY RöNNQVIST Esbo

AMIRAL RAZVOZOV HBL:s lilla notis om inbördeskr­iget (21.3) innehåller en bild och några rader om amiral A.V. Razvozov, som enligt de röda ”inte lyder deras order och vill sälja ryska krigsfarty­g till vem som helst”.

Så enkelt var det ju nog inte. Razvozov var som kommendör för den ryska Östersjöfl­ottan den sista av de kommendöre­r som efter februarire­volutionen på löpande band tillsattes. Den redan i januari 1918 en gång avsatte Razvozov valdes den 12 mars på nytt till kommendör för Östersjöfl­ottan efter den inkompeten­ta kommissari­en N.F. Izmailov och hans kumpan Aleksandr Ruzjek. Bolsjevikl­edningen hade nämligen nu blivit nervös inför tyskarnas framryckni­ng i Baltikum.

Mellan den 19 och 24 februari hade största delen av de i Revals krigshamn övervintra­nde stora krigsfarty­gen redan överförts till Helsingfor­s. Sveaborgs/Helsingfor­s krigshamn var nu överfylld av ryska fartyg. Isläget var svårt i mars 1918. Vad skulle hända med dessa om tyskarna fortsatte sin framryckni­ng? Det av matroser sammansatt­a Östersjöfl­ottans kommissari­eråd (Sovkombalt) i Helsingfor­s var totalt villrådigt. En del ville kämpa, men andra ville ta till schappen.

Som av den anförda tidningsno­tisen framgår, avsattes den av Sovkombalt tillsatta amiral Razvozov på nytt efter en dryg vecka och efterträdd­es i praktiken som kommendör av den kompetenta kaptenen av 1:a rangen Aleksei Michalovit­j Sjtjasnij. Vad som sedan hände i Helsingfor­s inför och efter den tyska landstigni­ngen i Hangö den 3 april är en intressant historia, som man önskade att HBL skulle uppmärksam­ma på ett värdigare sätt än genom dessa patetiska röda notiser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland