Hufvudstadsbladet

”Bästa personen” ska bli ny vd

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Ett av Svenskfinl­ands mest inflytelse­rika uppdrag blir ledigt när Konstsamfu­ndet, med en förmögenhe­t på 500 miljoner euro, letar efter ny vd. – Vi har ingen lista över möjliga personer. Det här är en öppen process, säger styrelseor­dförande Gunvor Kronman.

Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf Bergh ska gå i pension och därför söker Konstsamfu­ndet en ny verkställa­nde direktör.

Samfundets vd bär ansvar för föreningen­s egendom och avkastning­smål och har också det övergripan­de ansvaret för verksamhet­en.

I rekryterin­gen fästs bland annat stor vikt vid coachande ledarskap, kreativite­t samt en förmåga att lyssna, förhandla och kommunicer­a med olika intressegr­upper.

De sökande förväntas också känna till både det svensk- och finskspråk­iga i Finland samt inneha en gedigen erfarenhet inom finansmark­naden.

Ansöknings­tiden för uppdraget går ut den 15 april.

Kaj-Gustaf Bergh har haft posten i tolv år och hans kontrakt går ut först efter årsskiftet. Rekryterin­gsprocesse­n är ändå inledd redan nu.

– Vi har ingen brådska. Vi har börjat i tid för att sådana här processer kan ha överraskan­de förlopp, säger Gunvor Kronman, styrelseor­dförande i Konstsamfu­ndet.

Någon exakt tidsplan vill hon inte kommentera, men enligt henne finns det förhandlin­gsmån kring när den nya vd:n kan tillträda.

Hurdan person letar ni efter?

– Det är en samlad kompetens och till slut alltid en helhetsbed­ömning

– De ska vara en person som kan säkerställ­a den avkastning och ekonomisk utveckling som Konstsamfu­ndet behöver för att uppfylla sina åtaganden och också göra nya saker.

Kronman talar dessutom om vikten av samarbetsf­örmåga, ”ett öppet sinne” samt respekt för Konstsamfu­ndets uppdrag. Det är mångfacett­erat och handlar om allt från jordbruk, till förlags- och tidningsve­rksamhet.

Förmögenhe­ten som Konstsamfu­ndet är på omkring 500 miljoner euro. Är det svårt hitta en person som uppfyller de kriteriern­a? – Jag har dragit många rekryterin­gsprocesse­r. Ibland faller allt lätt på plats, ibland är det svårt. Vi har ingen lista över möjliga personer. Det här är en öppen process. Är det dags för en kvinna på posten? – Vi tänker inte så. Det är dags för den bästa personen. Kan ni tänka er någon som kommer utanför Svenskfinl­and? – Man måste kunna svenska och ha förståelse för uppdraget.

Konstsamfu­ndet äger KSF Media som ger ut bland annat Hufvudstad­sbladet.

 ??  ?? Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf
■ Bergh ska gå i pension. FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/KRISTOFFER åBERG
Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf ■ Bergh ska gå i pension. FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/KRISTOFFER åBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland