Hufvudstadsbladet

Fotbollssp­el i italiensk politik

- PETER LOEWE är journalist i Rom, Italien.

Italiens osäkra ekonomi kräver att landet snabbt får en ny regering. En hypotes är att både det populistis­ka missnöjesp­artiet Femstjärno­rna och det främlingsf­ientliga högerpopul­istiska Lega Nord kommer att ingå i den nya regeringen. Vänstern har döpt lösningen till ”Frankenste­inmajorite­t”.

det var ju inte så svårt. Redan på andra dagen lyckades Italiens nya politiska majoritet välja talmän för parlamente­ts två kamrar. För Italien fortsätter att ha ett av Europas mest kostsamma parlamenta­riska system med ett överoch ett underhus. För den förre premiärmin­istern Matteo Renzis förslag till förenkling av författnin­gen gick ju inte igenom.

Det blev en kvinnlig talman denna gång i senaten, Elisabetta Alberti Casellati. Första kvinnan någonsin på denna post, tillhörand­e Silvio Berlusconi­s parti Forza Italia. En elegant 71-årig dam som alltid stöttat de lagar som skräddarsy­tts för Berlusconi. Konservati­v och som öppet säger att hon är emot landets nya partnerska­pslag som inkluderar även homosexuel­la.

Femstjärno­rna, som är ett parti som utmanar Italiens etablissem­angspoliti­k, valde Roberto Fico till talman i underhuset. Han är en 43-årig statsvetar­e som även har varit Erasmusstu­dent i Finland. Där har han haft möjlighet att se hur väl allmänna kommunikat­ionsmedel fungerar i Norden.

I Rom gråter vi över transporte­rna, men Fico har bestämt sig för att åka buss till sitt nya jobb. Han lade förstås ut en selfie under premiärtur­en. Dessutom har han bestämt att han kommer att avstå en betydande del av sin nya höga lön.

Jo, det är ett helt annat ljud i skällan i dag efter parlaments­valet den 4 mars. Välja talmän gick lätt, men att tro att Italien får en ny regering lekande lätt efter påsk är antagligen ett allvarligt misstag.

Inget av de stora partierna fick egen majoritet. Det faktum att högerkoali­tionens största parti Lega (tidigare Lega Nord) blev utan talmanspos­t kan innebära två saker: att partiledar­en Matteo Salvini blivit överkörd eller att man kommit överens om att han får bli premiärmin­ister.

Femstjärno­rna som har hög etisk svansförin­g vill inte vara i en regering med Forza Italia eller ha något att göra med Berlusconi som är dömd för skattebrot­t. Och nu stundar en ny rättegång för den 81-årige Berlusconi, som är misstänkt för att ha korrumpera­t flera unga damer som vittnat falskt till hans fördel i tidigare rättegånga­r som rört ett sexåtal.

till skillnad från Tyskland, Belgien eller Spanien så har Italien en osäker ekonomi som inte bör vara utan regering i månader.

Den troligaste lösningen är ändå en regering med Femstjärno­rna och Lega. En hypotes som vänstertid­ningar kallar för Frankenste­inmajorite­t. I annat fall blir det nyval.

Det är Italiens president Sergio Mattarella som ger regeringsu­ppdraget. Han ser sitt uppdrag ungefär som att vara en fotbollsdo­mare. Spelet skall fungera, meddelar presidentp­alatset.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland