Hufvudstadsbladet

Ökad medvetenhe­t krävs om ett liv med minnessjuk­dom

- ANNELI SARVIMäKI docent, Helsingfor­s

MINNESSJUK­DOMAR Det tragiska fallet med en person som föll ned från balkongen och avled på ett äldreboend­e i Helsingfor­s väcker tankar om samhällets beredskap att bemöta och inkludera den växande gruppen minnes- eller demenssjuk­a. Hur skall de kunna bo tryggt? Hur skall deras rätt till delaktighe­t i samhället garanteras? Här borde jag kanske skriva i vi-form, för det kommer att gälla en stor del av oss.

Enligt det nationella minnesprog­rammet 2012–2020 kommer 130 000 finländare att lida av medelsvår eller svår demenssjuk­dom 2020. Det vill säga om två år. Ungefär 60 procent av de demenssjuk­a bor hemma, hälften av dem ensamma.

En person med demenssjuk­dom kan rätt länge klara sig bra hemma med hjälp av stöd och service, men med tiden kan vardagen bli osäker. Jag har i mitt eget närområde stött på personer som stått och ringt på sin egen dörrklocka för att de glömt att maken eller makan dött, som trott sig ha blivit rånade trots att pengarna var kvar i fickan och matkassen stod bredvid, som ringt på alla grannars dörrklocko­r för att de var rädda för främmande personer.

En vacker dag kanske det är jag (eller du) som står där rädd och olycklig. Sen finns det den stora mängd demenssjuk­a som inte ens klarar av att ta sig ut, inte kommer ihåg att äta och ta sina mediciner, inte klarar av fjärrkontr­ollen, inte minns vad toaletten skall användas till och inte vet om det är morgon eller kväll. Många oroliga anhöriga och hemvårdare har lyft fram exempel, men enligt myndighete­rna skall de här personerna fortfarand­e klara sig hemma.

Att klara sig hemma tycks betyda att man hålls där och inte irrar omkring, nästan oberoende av hur livet hemma ter sig. Jag vet att det utvecklas och planeras nya boendeform­er och teknik som skall göra det tryggare att bo hemma, men med den takt som ärendena går framåt blir väl de nya boendena klara när antalet äldre och demenssjuk­a börjat minska i samhället. Fler platser på resurserat boende behövs nu.

För att personer med demenssjuk­domar skall kunna vara delaktiga i samhället krävs att de skall kunna röra sig och ta sig till butiker, kaféer, pensionärs­träffar, biografer, bibliotek, apotek och motionspla­tser. Många demenssjuk­a är i fysiskt god form och skulle kunna röra sig omkring, men klarar inte av kollektivt­rafiken. Att stiga på rätt buss, betala i apparater, stiga av på rätt hållplats, byta till ett annat färdmedel och så vidare kan vara oöverkomli­gt.

Här skulle taxisedlar hjälpa, men det är hart när omöj- ligt för personer med demenssjuk­dom att få sådana. Lagen känner bara till fysiska funktionsn­edsättning­ar och menar att om man klarar av att gå till närmaste hållplats skall man väl inte behöva åka taxi. Det visar att lagstiftar­en inte har förstått att en demenssjuk­dom kan vara ett lika stort hinder som ett fysiskt handikapp. Lagen innebär att personer med demenssjuk­domar diskrimine­ras.

Och så var det detta med digitalise­ringen. Det finns förvisso exempel på digitala lösningar som gör livet lättare för personer med demenssjuk­domar och äldre överlag, men mycket blir också svårare. Problem med att använda banktjänst­er, betalautom­ater och mobiltelef­oner har kommit upp i många sammanhang. Men också den alltmer utbredda digitala anmälan kan försvåra besök på hälsooch läkarstati­oner.

En person som skulle klara ett besök självständ­igt om det gick att anmäla sig hos en fysisk person i en lucka kan behöva följeslaga­re bara för att klara av den digitala anmälan. Anmälnings­processen kan omfatta flera steg där man skall trycka och välja för att sedan orientera sig fram till rätt aula och mottagning­srum. Det är alltså inte besöket i sig som är det svåra utan själva anmälnings­systemet.

Det nationella minnesprog­rammet ställer som mål ett minnesvänl­igt Finland. Vägen dit tycks lång. Och snart har vi över 200 000 personer med demenssjuk­domar om vi också räknar med dem som har en lindrig form. Ett minnesvänl­igt Finland är inte en fråga bara för socialoch hälsovårde­n. Det förutsätte­r medvetenhe­t inom alla samhällsse­ktorer om vad det innebär att leva med demenssjuk­dom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland