Hufvudstadsbladet

Skripal och rättsstate­n

Putin skulle såga av sin egen gren som statsman om han medgav att hans maskineri stod bakom mordförsök­et.

- HENRIK MEINANDER är professor i historia.

Får se hur den diplomatis­ka tvisten mellan Ryssland och EU utvecklas. En sak är nämligen säker. Vladimir Putin kommer aldrig att medge att hans underrätte­lsetjänst eller någon av dess underlever­antörer står bakom nervgiftsa­ttacken i Storbritan­nien mot den tidigare ryske agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Förgiftnin­gen var avsedd som en varning till alla ryska agenter ute i världen. Så här går det om ni sviker Ryssland. Dessutom skulle Putin såga av sin egen gren som statsman om han medgav att hans maskineri stod bakom mordförsök­et. Antagligen räknar han med att en ny vändning i världspoli­tiken snart fångar all uppmärksam­het och omvandlar Skripalaff­ären till en fotnot i historien.

Putin kan ha rätt. Men lika möjligt är att Ryssland genom sitt handlande bidrar till att EU blir mera samspelt i sin utrikes- och säkerhetsp­olitik, vilket självfalle­t inte är i Rysslands intresse.

Ett för oss viktigt bevis på EU:s samstämmig­het är att också Finlands regering har beslutat utvisa en rysk diplomat som protest mot Skripal-affären. President Sauli Niinistös och regeringen­s offentliga hantering av denna fråga har varit föredömlig. Finland har utan knorr ställt sig i EU-ledet, men samtidigt undvikit att uttrycka sig för vasst gentemot Ryssland.

I västvärlde­n och övriga Norden har mediernas reaktioner på det grymma mordförsök­et varit starkt emotionell­a och fördömande. I Finland har kommentare­rna främst handlat om hur enigt EU lyckas stå i denna fråga och på vilket sätt konflikten kommer att påverka de finsk-ryska relationer­na.

Varför denna avmätta inställnin­g? Därför att Skripal-affären är något av en déjà vu-upplevelse för oss. Rysslands burdusa stormaktsf­asoner är ingen nyhet för Finlands folk och dess beslutsfat­tare. I mera avlägset belägna länder kan man utan risk för sin egen trygghet och ekonomi sporta med bländvita eller nattsvarta uppfattnin­gar om Ryssland. I Finland har vi inte råd att se omvärlden så svartvit.

Förstås hoppas de flesta att Ryssland en dag blir en demokratis­k rättsstat. Frågan är dock om det någonsin kommer att ske. Representa­tiva demokratie­r uppstår och fortlever endast i länder där det finns ett starkt förankrat och lagligt organisera­t civilsamhä­lle. Tyvärr visar utveckling­en i Förenta staterna att inte ens det är en garanti mot maktmissbr­uk av horribla mått.

Därför finns det allt skäl att hoppas att EU hittar medel att förstärka rättsväsen­dets oberoende i de bångstyrig­a medlemssta­terna Polen och Ungern. I annat fall finns det en uppenbar fara att unionens gemensamma protester mot Rysslands brott mot internatio­nell rätt småningom börjar uppfattas som ett oärligt hycklande.

I de västligare EU-länderna vore det trots allt ingen större katastrof om unionens trovärdigh­et på detta sätt går förlorad. För Finland och andra ”randstater” mellan Tyskland och Ryssland skulle det däremot uppfattas som ett illavarsla­nde tecken på att EU är just så svagt som Putin tycks tro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland