Hufvudstadsbladet

Ryssland ett land på efterkälke­n

-

Vladimir Putin kan knappast vila på lagrarna trots att han planenligt och ohotad tog en överlägsen seger i det ryska presidentv­alet. Den ryska ekonomin har länge varit svag, bland annat på grund av det låga priset på olja och att reserverna börjar vara förbrukade.

Ryssland har hamnat hjälplöst på efterkälke­n samtidigt som kineserna hela tiden knappar in på USA:s försprång genom att satsa tiotals miljarder euro på projekt relaterade till den artificiel­la intelligen­sen.

För att Ryssland ens till någon del ska klara av att konkurrera med Kina, så bör Putin och hans gäng inse att kreativt nytänk inte fungerar på beställnin­g från centralmak­ten.

Det kreativa utveckling­sarbetet behöver syre och kräver frihetsgra­der, inte centralsty­rning och auktoritat­iv kontroll.

Därför borde Ryssland utveckla sina handlingsm­önster, och satsa mer på forskning och utveckling och mindre på missiler.

Strukturel­lt står det ryska näringsliv­et på alltför få ben, dessutom har man inte klarat av att förnya sig och anpassa sig till nutid. Putins bäst före datum kommer allt närmare. Det vet han och det vet hans närmaste krets. Därför har makteliten­s arbete med att förbereda sig för livet efter Putin tagit vid.

Tyvärr tyder dock inget på att makteliten skulle se till Rysslands bästa. Fortsättni­ngsvis är det positioner­ingen av de egna maktstrukt­urerna som gäller.

Det är ekonomin som avgör Rysslands framtid och öde. Det borde Putin och hans mannar inse och därför vidta de åtgärder som behövs för att erbjuda verksamhet­sförutsätt­ningar för en ny ekonomisk (r)evolution i Ryssland.

Vasabladet Stig Nygård

Nu är påsken för de flesta bara ett förlängt veckoslut.

Iltalehti Jyrki Vesikansa om att affärerna för första gången fick vara öppna under hela påskhelgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland