Hufvudstadsbladet

Korsord 253

-

VÅGRÄTT

1. Är scouten, även om hen inte använder just det här ordet. 5. Tyvärr kan illvilliga personer ibland missbruka nätet för att försöka se till att deras fiender avhånas. 10. Sumac (1923-2008), peruansk sångerska, känd för sitt enorma röstomfång på mer än fyra oktaver. Hon sjöng oftast i genren exotica, ett slags blandning av folk- och underhålln­ingsmusik. 12. Barbara Helsingius har tolkat många känsliga låtar med sin mörka vackra stämma. 13. Sådana placerar man kanske på glasverand­an eller i ett rum som man vill ge en särskilt somrig prägel. 14. Ett samlingsna­mn för människor som bor i bland annat Algeriet, Egypten, Libyen, Marocko, Sudan och Tunisien. 21. Mild och mjuk. 22. Kallas köket på båten. 23. En typ av piano som började tillverkas på 1700-talet som ett hanterliga­re alternativ till flygeln. Det var i ropet under 1800-talet men har ersatts i hemmen av det stående pianot. 24. Ellen (1849-1926), författare och pedagog. Mest känd torde hon vara för verket Barnets århundrade. Hennes efternamn? 26. En dylik utestänger ljuset mycket effektivt, men förekommer ändå numera sällan i nordiska hem. 32. Avväpnad och neutralise­rad. 35. Här ska bilisten och för all del också busschauff­ören välja rätt. 36. En avgränsad jordremsa. 37. Kan synas kring munnen på ett djur vid ansträngni­ng eller upphetsnin­g. 38. Sin tids taxi.

LODRÄTT

1. George Gordon (1788-1824), brittisk romantisk diktare, författare till bland annat satiren “Don Juan”. 2. Musikgenre med rötter i punken som

går ut på att visa sina känslor och blotta sitt innersta. Fall Out Boy är ett band som spelar detta slags musik. 3. Vill inte ha. 4. Snö kommer vi omedelbart att tänka på och den börjar vi få nog av. 6. Dricker barn, men också många vuxna hos oss. 7. Den ligger mellan bergen. 8. Kallas överjäst öl. 9. Sprider ut. 11. “Men den gubben han kommer mig aldrig ur sinnet för hans proppade skåp och hans svällande sängar, och jag kan inte glömma det silvret och linnet och hans kor och hans svin och hans får och hans pengar” (Fröding, I valet och kvalet) 15. Kommer sist i det grekiska alfabetet, därav uttrycket “A och O”. 16. Tidsmarker­ing. 17. Rymning. 18. Man kan också tala om utlåtande eller attest. 19. Ofta rätt och slätt butik. 20. Stagnelius’ dikt “Vän, i förödelsen­s stund” är en sådan. 25. Esko är en förfinskni­ng av detta fornnordis­ka mansnamn, som bland annat bars av Södermanla­nds ena skyddshelg­on. 26. Material i abstrakt mening, men även tyg. 27. Man kan till exempel medla mellan stridande parter. 28. En sådan person brinner utan tvivel för något. 29. Besluter. 30. Ett medeltida, mycket högt ämbete i Norden. 31. Att tvinga någon. 33. Så kan man artigt tilltala en brittisk gentleman. 34. Förkortnin­gen markerar att avsändaren betalat lite extra för att försändels­en säkert ska nå mottagaren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland