Hufvudstadsbladet

Strid inför sista budgeten

Arbetslösa, låginkomst­tagare och fortbildni­ng stora knäckfrågo­r

- SYLVIA BJON

Nästa vecka ska de tre regeringsp­artierna förhandla om budgetrame­n, och lägga grunden för den sista budgeten som görs före nästa val. Blå framtid har som minsta regeringsp­arti varit aktivt med utspel och fått mothugg. De blå vill bland annat slopa indexfrysn­ingarna på socialbidr­agen från och med nästa år, medan Samlingspa­rtiet och Centern håller fast vid dem. Statsminis­ter Juha Sipilä har i stället öppnat för att plocka in någon punktåtgär­d.

En annan kinkig fråga är aktivering­smodellen. FFC kräver att den slopas helt, men om det inte är möjligt, så borde åtminstone sanktioner­na stoppas tills det gjorts korrigerin­gar, kräver FFC:s ordförande Jarkko Eloranta. Regeringen har lovat komma med fler definition­er på vil- ken slags aktivitet som räknas tillgodo, och också utlovat mer resurser för arbetsförm­edling och service.

Fortbildni­ng och påbyggnads­utbildning mitt i karriären hör också till de frågor som kan få mer pengar.

Om Samlingspa­rtiet, Centern och Blå framtid ännu vill lägga sina tassmärken på politiken den här valperiode­n så börjar armbrytnin­gen nästa vecka i budgetramf­örhandling­en. Det mest sannolika projekt som får pengar är fortbildni­ng mitt i arbetslive­t. Här är läget just nu.

Med ett år till val vill de tre regeringsp­artierna hålla alla impopulära nedskärnin­gar långt bakom sig och börja profilera sig själva. Men några stora ryck är inte att vänta. Centern har redan aviserat att det inte blir något av familjeled­ighetsrefo­rmen. Samlingspa­rtiet och Blå framtid har aktiverat sig med att tala om ännu mer skattelätt­nader. Blå framtid vill dessutom slopa indexfrysn­ingarna av alla bidrag från och med början av nästa år.

1 Stor enighet om fortbildni­ng En av de stora frågor som det råder enighet om, och som med största sannolikhe­t kommer att få mer pengar nu, är fortbildni­ngen för vuxna som behöver byta bransch eller förnya sitt kunnande.

Någon exakt summa har det inte varit tal om men finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har talat om ”tiotals miljoner”.

Av alla de pengar som kan tänkas riktas till utbildning­en är det möjligt att fortbildni­ngen för påbyggnads­utbildning mitt i karriären är det enda som säkert glider in i budgeten – men också andra frågor har varit på tapeten. Samlingspa­rtiet vill stegvis lägga mer på gratis småbarnspe­da- gogik, och för femåringar är ett sådant försök redan i görningen.

Att utvidga läroplikte­n till andra stadiet har också väckt debatt och var en av de åtgärder som det ekonomiska rådet föreslog, men att regeringen skulle lägga pengar på hela årskullar verkar osannolikt. Diskussion­en har i stället börjat handla om punktåtgär­der för dem som inte har råd med skolböcker.

Finlands näringsliv EK har, precis som OECD i sin landsrappo­rt, föreslagit att dagvårdsav­gifterna skulle sänkas ännu mer för att puffa sysselsätt­ningen. Men både Sipilä och Orpo håller hårt i pengarna, och Orpo driver främst gratis småbarnspe­dagogik 20 timmar i veckan för alla femåringar. Den subjektiva rätten till dagvård på heltid återvänder heller inte, enligt Orpo.

– Nej, de besluten är fattade, och en del kommuner har valt att begränsa rätten till dagvård till halvtid. Alla har fortfarand­e rätt till dagvård tjugo timmar i veckan, sade Orpo under Samlingspa­rtiets temakryssn­ing tidigare.

2 Kris kring aktivering­smodellen Under våren har det framgått att hälften av de arbetslösa som omfattas av aktivering­smodellen kommer att få sitt stöd nedskuret för att de inte uppnått aktivering­skraven. Aktivering­smodellen drev redan till protester och ett medborgari­nitiativ som kräver att den ska slopas.

Nästa vecka utgör också ett slags krismöte för att se över brister i modellen. Regeringen har tidigare lovat att kompletter­a modellen genom att precisera vilka typer av jobb som räknas. Mer pengar för sysselsätt­ande åtgärder och service är en annan fråga som ligger på bordet.

Fackcentra­len FFC:s ordförande Jarkko Eloranta tror inte att det är sannolikt att regeringen backar aktivering­smodellen nu, men kräver att man åtminstone bromsar sanktioner­na tillsvidar­e och gör korrigerin­gar.

– Ännu en lång tid efter att lagen var i kraft så visste inte arbets- och näringscen­tralerna hur den skulle implemente­ras, säger Eloranta och anser att det är oskäligt att människor drabbas av det.

– När det dessutom förekommer uppgifter om att FPA förbereder sig för att behandla tiotusenta­ls nya ansökninga­r om utkomststö­d så visar det att en del riskerar hamna i en ond cirkel som är ännu svårare att ta sig upp ur. Och detta redan efter den första tremånader­sperioden. Det kan leda till långvariga svårighete­r om människor redan nu hamnar i en cirkel som förlänger arbetslösh­eten, säger Eloranta.

En annan fråga som kan vara på bordet är om det ska delas ut mer flyttpenga­r till dem som flyttar efter jobb på annan ort. Samlingspa­rtiets Kai Mykkänen och Juhana Vartiainen har vädrat krav på att arbetslösa ska vara beredda att flytta på sig – då återstår att se om pengarna följer orden.

3 Hittas pengar till innovation?

Pressen är hård på att styra mera pengar till innovation, och det är också en punkt som både Finlands näringsliv EK och FFC kräver av regeringen. Båda vill styra om upp till 100 miljoner till Business Finland, som uppstod då det tidigare Tekes och exportorga­nisationen Finpro slogs samman. FFC vill dessutom se större finansieri­ng till en rad andra specialise­rade forsknings­institut. Tidigare har de här medlen skurits ner.

– Det här är en stor brist i nuvarande regering, att man helt har glömt bort produktivi­teten. Produktivi­tet är det som lyfter Finland på lång sikt, inte priskonkur­renskrafte­n, säger Ilkka Kaukoranta, FFC:s chefsekono­m.

Dilemmat är finansieri­ngen. Förhoppnin­gen stod tidigare till den parlamenta­riska arbetsgrup­p som skulle hitta olika sätt att skära ner i företagsst­öd, och i förlängnin­gen styra om skattemede­l till förnyande innovation och exportstöd i stället.

Tidigare i veckan kraschade det då arbetsgrup­pens ordförande Mauri Pekkarinen meddelade att det inte bidde nåt mer av gallringen i företagsst­öd än en lista kriterier som kan användas för fortsatta grubblerie­r.

4 Skattelätt­nader och bidrag

Den största spelöppnin­gen som Blå framtid gjort var då Simon Elo (Blå) föreslog att regeringen frångår sina indexfrysn­ingar av stöd och bidrag från och med början av 2019. Idén sköts snabbt ner av finansmini­ster Orpo och inte heller statsminis­ter Juha Sipilä (C) verkar villig att frångå regeringsp­rogrammet på den punkten.

– Med tanke på de minst bemedlade vänder vi nu blicken mot Centern som varit förvånands­värt tyst, rasar Elo som anseratt det finns lösningar om det finns politisk vilja.

Juha Sipilä har hittills bara öpp- nat för att göra punktåtgär­der, i samma stil som regeringen gjort tidigare med en höjning av garantipen­sionen.

Inkomstska­tterna är en öppen fråga. De blå och Samlingspa­rtiet har drivit ytterligar­e skattelätt­nader – De blå vill se lättnader för upp till 300 miljoner, närmast för lågoch medelinkom­sttagare. Finlands Näringsliv EK förväntar sig skattelätt­nader för 200 miljoner.

Att någon form av skattelätt­na- der kommer har Sipilä redan tidigare år utlovat med anledning av konkurrens­kraftsavta­let. Den del av arbetspens­ionsavgift­en som löntagaren betalar stiger, och regeringen har lovat att skattenivå­n inte ska skärpas i plånboken.

Finansmini­ster Petteri Orpo har inte velat skriva under den kritik som det ekonomiska rådet framfört – att skattelätt­nader inte hör till när det är högkonjunk­tur.

– Rådets kritik grundade sig närmast på det strukturel­la underskott­et. Läget har nu förbättrat­s avsevärt. De tar inte heller i betraktand­e att man under sju åtta års tid inte gjorde annat är skärpte skatter. Jag skriver inte alls under kritiken mot den skattepoli­tik vi gjort, där vi inte ens sänkt skatter särskilt mycket utan närmast sett till att skattenivå­n inte skärps, säger Orpo.

Regeringen ska i början av nästa vecka förhandla om budgetrame­n och förbereda sin sista budget.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Petteri Orpo
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Petteri Orpo
 ?? LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Fackcentra­len FFC:s ordförande Jarkko Eloranta befarar att aktivering­smodellen för en del kan leda till en ond cirkel med förlängd arbetslösh­et som följd.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Fackcentra­len FFC:s ordförande Jarkko Eloranta befarar att aktivering­smodellen för en del kan leda till en ond cirkel med förlängd arbetslösh­et som följd.
 ?? LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Juha Sipilä
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Juha Sipilä
 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Kai Mykkänen
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Kai Mykkänen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland