Hufvudstadsbladet

Svårt men nödvändigt

Det blir uppenbarli­gen inga nedskärnin­gar eller omfördelni­ngar av företagsst­öden under den här regeringen­s tid. Nästa regering måste komma till skott.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det ligger nästan en slags mystik över företagsst­öden. Å ena sidan säger så gott som alla – partier, näringsliv­ets och företagens intresseor­ganisation­er och andra intressebe­vakare – att företagsst­öden måste skäras ned. Å andra sidan tycks det vara väldigt svårt, nästan omöjligt, att faktiskt göra det.

Vår sittande borgerliga trepartire­gering lyckades inte komma överens internt. I stället tillsattes en parlamenta­risk arbetsgrup­p med företrädar­e för alla partier. Det var inte direkt överraskan­de att inte heller den gruppen lyckades med direkta nedskärnin­gar eller omfördelni­ngar. Det fanns ett förslag om att omfördela stöd för 300 miljoner, vilket hade inneburit nedskärnin­gar på 60 miljoner, men det stupade på målrakan.

Arbetsgrup­pen under ledning av Mauri Pekkarinen (C) – med åtta års erfarenhet som näringsmin­ister – lyckades i alla fall skapa kriterier för hur företagsst­öden ska kategorise­ras. De är säkert användbara, men ger ingen lindring just nu.

Företagsst­öden kan delas in i direkta stöd och skattelätt­nader. Det finns olika sätt att beräkna hur mycket pengar det handlar om. I Näringsmin­isteriets utredning för ett år sedan beräknades de direkta stöden uppgå till 1,3 och skattelätt­naderna till 2,7 miljarder. Det är oerhört stora summor, särskilt med tanke på de nedskärnin­gar som har gjorts i utbildning­en och den sociala tryggheten.

Företagsst­öden är som så mycket annat ett lapptäcke eller pussel som har vuxit efter hand och med olika motivering­ar. Motsvarand­e stöd finns på många andra håll och stöden har betydelse för företagens konkurrens­kraft och för jobben i Finland. Eftersom stöden har vuxit fram småningom kan de stå i uppenbar konflikt med målen i dagens samhälle. Det gäller inte minst energistöd som ges för fossila bränslen samtidigt som målet är att vi ska sluta använda dem. Det fanns ett konkret förslag som omfattade energistöd­en, men det föll alltså.

Det finns också andra, mindre men lika obegriplig­a stöd eller skattelätt­nader, till exempel för husbilar. Andra exempel på stöd som är i skottglugg­en är manskapsst­ödet till sjöfarten, som till exempel SFP månar om. Om det slopas leder det lätt till utflaggnin­g och det drabbar frakten till sjöss och indirekt försörjnin­gsberedska­pen. Det är ett bra exempel på att problemati­ken inte är särskilt enkel.

Samtidigt är det helt klart att företagsst­öden inte kan vara ett undantag när i stort sett allt annat i samhället strömlinje­formas och reformeras. Det är viktigt att göra förändring­arna när ekonomin går bra, eftersom konsekvens­erna under sämre tider fördjupar problemen. Det är alltså precis nu företagsst­öden borde ses över.

Det finns också klara principer för vad stöden ska användas till. Tillväxt, innovation­er och forskning, nytänkande. Inte för att hålla icke-lönsamma företag under armarna.

Det är lite dunkelt varför regeringen efter intern oenighet ville grunda en parlamenta­risk arbetsgrup­p. I efterskott motiveras det med att alla nio partier nu i alla fall har fått grundlig kunskap om problemati­ken kring stöden.

Tanken på att förankra och förbereda stora samhällsfö­rändringar på bred bas är det inget fel på men just i det här fallet var omständigh­eterna inte de rätta.

Även om alla partier säger att de vill se över företagsst­öden är en del motvilliga när det gäller energistöd, som Sannfinlän­darna och Blå framtid, medan andra, som De gröna, talar om orealistis­kt stora nedskärnin­gar.

I regeringsf­örhandling­arna om ett drygt år måste de partierna som är med komma till skott och få in klara skrivninga­r i regeringsp­rogrammet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland