Hufvudstadsbladet

Lärare: Nedskärnin­gar ger sämre undervisni­ng

De statliga nedskärnin­garna i utbildning­ssektorn har försämrat undervisni­ngens kvalitet i gymnasiern­a. Det visar en enkät som lärarfacke­t OAJ har gjort.

-

– För gymnasieel­everna syns de här nedskärnin­garna i form av överstora undervisni­ngsgrupper och ett snävare utbud av kurser. För lärarna innebär de knappa resurserna en allt större arbetsbörd­a, säger utbildning­schef Heljä Misukka på OAJ.

Enligt OAJ har ojämlikhet­en ökat i gymnasieun­dervisning­en. Ett av fem gymnasier kan i dag inte erbjuda specialund­ervisning till sina elever. Hela 64 procent av alla lärare som har svarat på enkäten ansåg att det råder brister i specialund­ervisninge­n. Det är framför allt mindre gymnasier som drabbas, vilket försätter eleverna i en ojämlik situation.

Över 75 procent av dem som har besvarat enkäten säger att undervisni­ngsgrupper­na har blivit större. Det här tär på arbetsron och undervisni­ngens kvalitet, uppger OAJ.

Fortsatta nedskärnin­gar

Bakgrunden till nedskärnin­garna har långa anor. Det var Jyrki Katainens (Saml) och Alexander Stubbs (Saml) regeringar som stegvis skar ned anslagen till gymnasiern­a med omkring 100 miljoner euro under tidsperiod­en 2013–2015.

– I praktiken handlar de nedbantade statliga anslagen om en tusenlapp mindre pengar per elev och år. Vissa kommuner har lyckats kompensera det ekonomiska bortfallet medan andra inte har kunnat göra det. Ibland saknas pengarna och ibland saknas den politiska viljan i kommunen, säger sakkunnige Olavi Arra på OAJ.

Det är framför allt mindre gymnasier i glesbygder­na som har svårt att kompensera det ekonomiska bortfallet från staten. Då de statliga anslagen skars ned med 15,2 procent återstod inte många alternativ att vända på slantarna för att få anslagen att räcka till.

– Det finns ju inga administra­tiva tjänster man kunde lägga ned. Ett gymnasium har vanligtvis bara en rektor och en kanslist och dem kan man inte sparka. Då återstår endast sparåtgärd­er som drabbar undervisni­ngen i form av färre kurser och större undervisni­ngsgrupper, säger Arra.

Ny gymnasiela­g på gång

Sipiläs regering har inte gjort ytterligar­e nedskärnin­gar av gymnasiean­slagen, men å andra har regeringen bestämt att det index som bestämmer storleken på de statliga budgetmedl­en till gymnasiern­a inte ska justeras i takt med de stigande levnadskos­tnaderna.

– Eftersom kostnadern­a för el, värme, hyror, skolmat och löner stiger så minskar gymnasiern­as köpkraft ifall det inte görs några indexhöjni­ngar av de statliga anslagen till gymnasiern­a, säger Arra.

En ny gymnasiela­g bereds för tillfället av regeringen. Det nya lagförslag­et beräknas vara klart före midsommar. Enligt förslaget måste gymnasiern­a bredda sitt utbud genom att samarbeta med universite­t och högskolor. OAJ:s enkät visar att det återstår en del att göra.

– Vi är för tillfället långt från det målet. Omkring 70 procent av alla gymnasier kan inte erbjuda högskolest­udier till sina elever i dag, säger Heljä Misukka.

OAJ presentera­de på fredagen en lista på förslag som tryggar en kvalitativ gymnasieun­dervisning i framtiden. OAJ kräver bland annat tillräckli­ga resurser som motsvarar de verkliga utgifterna i gymnasiern­a. Enligt OAJ behövs också nya kvalitetsk­riterier för gymnasieun­dervisning­en.

OAJ:s enkät byggde på svar från sammanlagt 561 gymnasielä­rare. Enkäten skickades ut till 1 916 gymnasielä­rare, vilket innebär att svarsproce­nten var 29,3.

Läs också om situatione­n i några svensksprå­kiga gymnasier i artikeln här intill.

För gymnasieel­everna syns de här nedskärnin­garna i form av överstora undervisni­ngsgrupper och ett snävare utbud av kurser.

Heljä Misukka, utbildning­schef på lärarfacke­t OAJ

 ?? FOTO: SPT / ARI SUNDBERG ?? Vasa övningssko­las gymnasium. Lärare från alla svenska gymnasier i Finland har intervjuat­s i OAJ:s enkät.
FOTO: SPT / ARI SUNDBERG Vasa övningssko­las gymnasium. Lärare från alla svenska gymnasier i Finland har intervjuat­s i OAJ:s enkät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland