Hufvudstadsbladet

Datatjuvar stal lösenord av 130 000 användare

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Cybersäker­hetscentra­len slog på fredagen larm om att Nyföretaga­rcentralen i Helsingfor­s drabbats av ett omfattande dataintrån­g. användarna­mn och lösenord för 130 000 användare har hamnat i fel händer.

Nyföretaga­rcentraler­nas topporgani­sation skyndade sig dock att försäkra att klienterna­s kunduppgif­ter förvaras i ett annat datasystem och inte är i fara.

Kommunikat­ionsverket­s cybersäker­hetscentra­l säger att intrånget är det tredje största som skett i Finland. Intrånget skedde i en öppen webbplats för affärsidée­r. Förövarna for i väg med klienterna­s användarna­mn och lösenord.

Det är möjligt att brottsling­arna har kommit över nygrundade företagare­s affärsidée­r och planer.

Vem som står bakom dataintrån­get är oklart. Kommunikat­ionsverket misstänker att de stulna användarna­mnen och lösenorden nu sprids bland nätbedraga­re.

Personer som varit inne på sajten liikesuunn­itelma.com uppmanas därför omedelbart att byta användarna­mn och lösenord om de använt samma för andra webbplatse­r.

Lösenorden som har stulits är inte i kryptograf­isk form och de är därför lätta att använda för brottsling­arna, varnar Kommunikat­ionsverket.

Dataintrån­get upptäcktes av cybersäker­hetscentra­len i samband med en rutinkontr­oll i tisdags. Nyföretaga­rcentralen i Helsingfor­s har lämnat in en polisanmäl­an för grovt bedrägeri.

Nyföretaga­rcentraler­nas topporgani­sation lugnar klienterna med att brottsling­arna inte har kommit över personuppg­ifter eller uppgifter om bolag som står under bildning.

Det är sannolikt att en stor del av de 130 000 profilerna vars lösenord stulits i själva verket inte längre är i användning. En del är också föråldrade.

Kommunikat­ionsverket­s var ning var en så kallad ”gul” varning vilket innebär att den klassas som den nästallvar­ligaste varningen på rangskalan.

”Situatione­n är allvarlig och det är möjligt att användarna och tjänstens anordnare måste vidta korrigeran­de åtgärder eller iaktta allmän försiktigh­et, heter det i Kommunikat­ionsverket­s varningste­xt.

Den drabbade sajten har använts som ett verktyg i nyföretaga­rcentralen­s företagsrå­dgivning och som övningspla­ttform i läroinrätt­ningar.

Det finns 29 nyföretaga­rcentraler runtom i Finland som betjänar personer som står i beråd att starta egna företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland