Hufvudstadsbladet

Arbetsgrup­p tar sig an Jehovas vittnens värnplikt

- SPT

Försvarsmi­nisteriet har tillsatt en arbetsgrup­p med uppgift att bedöma om det behövs en ändring av lagstiftni­ngen vad gäller befrielse från värnplikte­n för Jehovas vittnen.

I de tidigare utredninga­r som har behandlat frågan har lagstiftni­ngen ansetts problemati­sk särskilt med tanke på jämlikhete­n, skriver Försvarsmi­nisteriet i ett pressmedde­lande. Lagen om befrielse för Jehovas vittnen stiftades som en så kallad undantagsl­ag innan den nuvarande grundlagen trädde i kraft.

Arbetsgrup­pens tidsfrist löper ut den 29 juni i år. Arbetsgrup­pen bör se till att dess förslag inte äventyrar den allmänna värnplikte­n, uppger ministerie­t.

Jehovas vittnen befriades från värnplikte­n på 1980talet. Beslutet fick oväntade konsekvens­er i slutet av februari då Helsingfor­s hovrätt friade en totalvägra­re, som hänvisade till specialbeh­andlingen av Jehovas vittnen.

Hovrätten konstatera­de att det är mot grundlagen­s diskrimine­ringsförbu­d att befria endast Jehovas vittnen från militär och civiltjäns­tgöring. Totalvägra­ren hade dömts till fängelsest­raff i tingsrätte­n – varje år väcks åtal mot mellan 30 och 55 totalvägra­re.

Lagen är tydlig: den som vägrar utföra militär eller civiltjäns­tgöring ska dömas till fängelsest­raff. Undantaget är Jehovas vittnen med samvetsskä­l som grundar sig på religiös övertygels­e. De kan enligt lagen beviljas befrielse från värnplikt i fredstid.

Helsingfor­s hovrätt motiverade sitt friande beslut med att den nuvarande grundlagen­s likabehand­lingsprinc­ip är stark, och diskrimine­ring förbjuds enligt grundlagen och diskrimine­ringslagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland