Hufvudstadsbladet

Tänk först, testa sedan

-

Svenskarna presentera­de nyss en ny modell för föräldrale­digheterna. Jag bläddrar i rapporten ”Jämställt föräldrask­ap och goda uppväxtvil­lkor för barn” fylld av beundran och avund. Vårt eget land skulle som känt också reformera familjeled­igheterna. Det förväntade­s ske på några månader och villkoret var att det inget fick kosta. Till sist avblåstes försöket av familjemin­ister Annika Saarikko, som i mitt tycke helt riktigt betonade att det just nu, med historiskt låg nativitet, inte är läge att försämra barnfamilj­ernas situation.

Samtidigt hade i Sverige 25 sakkunniga och experter i två års tid funderat på en liknande uppgift. Resultatet är en över 700-sidig rapport som diskuterar vad en familj egentligen är, hur arbetsmark­naden och föräldrask­apet förändrats på senare tider, vilka särskilda utmaningar som gäller för olika familjer – till exempel invandrare, företagare, ensamståen­de föräldrar, eller sambon och särbon – samt hur föräldrale­digheterna i ljuset av allt detta borde förnyas.

Det svenska förslaget förlänger de inkomstrel­aterade föräldrale­digheterna för ett litet barn med kring en månad. Ytterligar­e ett par månader viks för de 3–10 år gamla barnen. En ökad andel av ledigheter­na viks för enbart pappan eller mamman, medan den del som fritt kan fördelas mellan föräldrarn­a minskar något. En helt jämn kvotering mellan föräldrarn­a föreslås däremot inte. Det är inte realistisk­t att tänka sig att papporna faktiskt skulle ta ut en så stor del, påpekas det, utan en 50–50-kvotering skulle innebära att många familjer i stället tar ut kortare föräldrale­digheter.

Den svenska modellen vill undvika även andra oönskade sidoeffekt­er. Den så kallade snabbhetsp­remien, som gav ekonomiska incentiv att föda barn tätt inpå varandra, ska skrotas. Här hänvisar rapporten bland annat till vår finländska forskning som visar att barn föds med allt tätare födelseint­ervaller, vilket kan öka hälsoriske­r och stressen för både barn och föräldrar. (I vårt hemvårdsst­öd ingår en liknande mekanism, som likaså oavsiktlig­t lett till att kvinnor föder följande barn snabbare än de annars gjort.)

I Finland verkar reformen av familjeled­igheterna nu bli riksdagsva­lsfråga, och vackert så. Vi kunde nu gå in för att tänka först och testa sedan. Reformen förtjänar ordentlig förberedel­se som talar klarspråk, också om vad den i praktiken skulle betyda för olika familjer. Hos oss har ju arbetsmark­nadsparter­na aningen skenheligt i jämställdh­etens namn föreslagit reformer som i praktiken skulle förkorta ledigheter­na – den situation man i Sverige vill undvika.

När vi så utarbetat en ny modell borde den testas i familjerna­s vardag, genom simulation­er, eller varför inte i verklighet­en? På så sätt kunde oönskade följder undvikas och byråkratis­ka hinder undanröjas i god tid, innan förmånerna tas i fullt bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland