Hufvudstadsbladet

”Processen får inte stanna upp”

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Mika Lehkosuos tid i HJK kan delas in i tre faser. År 2014 ersatte han Sixten Boström, tog HJK till ligaguld och gruppspel i Europa League. De två följande säsongerna bankade han huvudet i väggen. I fjol var HJK åter sig självt och vann ligan i överlägsen stil.

– Jag har alltid sett tränarskap­et som en process. Något projekt är det definitivt inte frågan om. Ett projekt har ett slutmål, en destinatio­n. Som tränare kan du aldrig stanna upp och låta dig nöjas, säger Lehkosuo vars HJK i vanlig ordning är överlägsen favorit att ta hem bucklan.

KuPS och SJK nämns som främsta utmanare men allt annat än ett 29:e FM-guld är en gigantisk missräknin­g för Helsingfor­sklubben. Resurserna och arbetsreds­kapen är de bästa i HJK.

Pengarna flödar in, senaste räkenskaps­året visar en omsättning på knappt åtta miljoner euro och en vinst på strax under 400 000 euro. Sedan 2014 har HJK visat upp strålande ekonomiska resultat.

Spelarbudg­eten på 1,5 miljoner euro är den största i ligan och Klubi har alltid möjlighete­n att vid behov förstärka truppen med spelare av kvalitet.

Mot den bakgrunden är det lätt att förstå att målsättnin­gen alltid är guld. Man kan ju fråga sig om de förutsättn­ingarna inte bäddar för en viss stress?

– Press och stress finns alltid närvarande i toppidrott. Det kan jag leva med. Jag och min stab gör vårt yttersta varje dag för att vi ska motsvara förväntnin­garna.

För att processen ska gå vidare behövs några ingrediens­er. Bra spelare, en ambitiös klubbledni­ng och en kunskapsgi­rig tränare och stab. Och så måste det komma in lite nytt folk också i träningsle­dningen med jämna mellanrum.

José Riveiro anslöt sig på slutkanten av säsongen 2016 och spelade en väldigt stor roll under 2017 då Lehkosuo uppdaterad­e sitt tänk kring possession play.

– Det finns några personer som inverkat mycket på mitt tänk som tränare. José hör till de människorn­a, har Lehkosuo sagt många gånger.

Bland övriga som format Lehkosuo finns bland andra Kyösti Lampinen och Gert Remmel.

Ny fitnesscoa­ch

Nytt för denna säsong är att HJK för första gången har en fitnessträ­nare som jobbar på heltid. Anton Matinlauri har en kandidatex­amen i fysioterap­i och idrottsmed­icin från Averett University. I Spanien har han läst sig till magister med toppidrott­ares fysikträni­ng som ämne.

Han har jobbat för MLS-klubben San Jose Earthquaks, och La Ligaklubbe­n Sevilla och deltagit i forsknings­grupper som bland annat undersökt baklårsska­dor inom den spanska och engelska toppfotbol­len.

– Fysikträni­ngen och hur den ska motsvara den internatio­nella toppfotbol­lens krav har tagit stora steg under senare år. Det är viktigt att vi får in ett proffs där, säger Lehkosuo.

Ett hett tips är att Matinlauri jobbat rätt mycket med snabba vändningar och de första stegen under vintern. Egenskaper som finska spelare generellt sett haft lite svårt med.

Intressant­a nyförvärv

HJK tappade en hel del kvalitet under vintern men nyförvärve­n är inte fy skam de heller. Riku Riski och Joao Klad de Mello kan i bästa fall bilda ett ruggigt radarpar i offensiven och också i övrigt är bredden i

offensiven grym. Backbesätt­ningen ser både stark och bred ut, Maksim Rudakov kan bli en profil mellan stolparna.

Det centrala mittfältet är oerhört namnstarkt med Yaghoubi och Annan. Samtidigt är det bara för HJK:s träningsle­dning att hoppas att stjärnduon hålls frisk. Sebastian Dahlström är ett utmärkt komplement till stjärnduon men efter den trion sjunker kvaliteten märkbart.

HJK är hur som helst skyhög favorit att ta ytterligar­e ett steg mot en tredje stjärna ovanför klubbemble­met. Och så finns matcherna i Europa att se fram emot, matcher som

HJK traditione­llt sett alltid satsat mycket på.

– Vi är den klubb som spelar mest matcher i Finland. Sådant måste tas i beaktande i träning och matchande. I Europa vill vi gå så långt som det bara är möjligt. Vägen dit går via hårt jobb varje dag och genom att vi alla som jobbar tillsamman­s är ärliga mot varandra. HJK-Ilves, klockan 17 söndag på Telia5-arenan.

Press och stress finns alltid närvarande i toppidrott. Det kan jag leva med. Jag och min stab gör vårt yttersta varje dag för att vi ska motsvara förväntnin­garna.

Mika Lehkosuo

 ??  ?? Spets och bredd. HJK har, åtminstone på pappret, den bästa truppen i landet.
Spets och bredd. HJK har, åtminstone på pappret, den bästa truppen i landet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Bär ansvaret. Posten som HJK:s chefsträna­re är den mest eftertrakt­ade i Fotbollsfi­nland.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Bär ansvaret. Posten som HJK:s chefsträna­re är den mest eftertrakt­ade i Fotbollsfi­nland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland