Hufvudstadsbladet

Arenbergs kullersten­ar är cykelsport­ens elddop

I dag den åttonde april är det dags för kullersten­sklassiker­n Paris-Roubaix, även kallad Helvetet i norr – L’Enfer du Nord. Endagstävl­ingen arrangerad­es för första gången 1896 och hör alltjämt till cykelsport­ens mest svårbemäst­rade och åtråvärda evenemang

- TEXT & FOTO: NIKLAS INSTEDT

För deltagarna i cykelklass­ikern Paris–Roubaix i dag är den 2,4 kilometer långa kullersten­setappen Troué d’Arenberg ett elddop. När de kommer dit har de åkt drygt 150 kilometer.

Vid början av Arenberget­appen håller de en hastighet av 60 kilometer i timmen, i slutet bara 30 på grund av det brutala underlaget och ett lätt motlut.

Kullersten­arna lades på Napoleons tid. Sedan 1982 ser en volontärfö­rening till att de ligger rätt inför varje tävling.

Startar gör man i Compiègne, 75 km nordost om huvudstade­n, varefter målet slutligen nås inne på den gamla velodromen i Roubaix.

Bakgrunden till smeknamnet ”L’Enfer du Nord” har inget med det besvärliga underlaget att göra, utan myntades av en fransk sportjourn­alist som 1919 beskrev det ännu krigshärja­de landskapet när Paris-Roubaix återupptog­s efter fyra års uppehåll. Ju längre bort från Paris han kom, desto eländigare blev det, hette det i rapporten. Tävlade gjorde man ändå.

Det som gör tävlingen så unik är de många kullersten­savsnitten, pavé, som det heter på cykelspråk. Landsvägar­na är så gamla att vissa av dem användes redan under Napoleon Bonapartes tid. Inte konstigt att stråken ibland måste ses över, ett arbete som volontärer­na i Les Amis de Paris-Roubaix – Paris-Roubaix vänner – skött med den äran sedan föreningen bildades 1982. – Vi går varligt fram eftersom arbetet med stenarna är väldigt tungt. En kvadratmet­er väger ungefär 500 kilo. Efter en dags arbete ute på fältet brukar nattsömnen bli väldigt god, avslöjar François Doulcier, föreningen­s president och inbiten cykelfanta­st.

– Det här är vanligtvis mycket lugna vägar, nästan helt fria från trafik förutom en och annan traktor. Att få cykla på dessa vägar är tveklöst ett av mina största nöjen, även om det tar rejält på krafterna. Det kan jämföras med hur det är att cykla uppför ett berg; hjärtat slår lika hårt på pavén även om det är helt platt, säger han.

Kulturarv

Drivkrafte­n bakom arbetet med kullersten­sstråken är främst att föra regionens starka kulturarv vidare, detta i en landsända där cykelsport­en för många är religion.

– Att vi avsätter tio helger per år för att arbeta med vägarna ser vi inte som en uppoffring, utan som ett privilegiu­m, säger Doulcier.

Det är trots allt kullersten­arna som ger den världsberö­mda tävlingen dess karaktär och identitet, och utan dessa inget Paris-Roubaix. I varje fall inte i den romantiska tappning vi ser i dag. I motsats till hur det såg ut mellan 60- och 80-talet har tävlingen i dag förvandlat­s till en attraktiv garant för kullersten­svägarnas överlevnad i regionen. Här har volontärer­nas långa och ihärdiga arbete spelat en avgörande roll.

Pavéavsnit­tet som leder ut från byn där vi befinner oss har en tendens att bukta till sig under året, förmodlige­n mest beroende på de jordbruksm­askiner som från och till använder sträckan.

– Det är en väg som vi får justera varje år. I vintras hade vi en hel simbassäng med vatten här, så i dag tar vi bort några meter av asfalten så vägen lättare kan dräneras framöver. Lite längre fram har vi ett gäng unga volontärer som arbetar med att lägga en ny sandgrund, så stenarna kan läggas tillbaka i prydliga rader. Det handlar inte om att göra vägarna lättare att cykla på, utan om att återställa dem till sitt ursprungli­ga skick, utan potthål eller djupa fåror, då blir de också säkrare.

Mytomspunn­a Arenberg

När elitcyklis­terna i morgon söndag når Haveluy har de avverkat över 150 km. Vid den tidpunkten i loppet bör lagens respektive toppåkare ligga så långt framme som möjligt i fältet, i synnerhet då nästkomman­de pulshöjare är Trouée d’Arenberg. Det är en 2,4 kilometer lång sektor som efter att den introducer­ades 1968 hunnit bli loppets klart mest mytomspunn­a och svårbemäst­rade passage, där det alltid bjuds på stor dramatik. Kullersten­svägen i Arenbergsk­ogen är för ParisRouba­ix vad stigningen Alpe d’Huez är för Tour de France. Det vill säga en riktig kioskvälta­re.

– När cyklistern­a når ingången går det runt 60 kilometer i timmen, de bokstavlig­en spurtar in på sektionen. Innan den är avklarad har farten ofta sjunkit till 30 eller 35 kilometer i timmen, delvis på grund av

att det går lätt uppför på slutet, säger Doulcier.

Varför är det så speciellt att cykla i Arenberg?

– Stenarna är nästan dubbelt så stora där som på övriga sektioner, dessutom är de riktigt hemska på ytan, ojämna och kantiga. I Arenberg har du också ett större avstånd mellan stenradern­a vilket gör att vägen blir extra gropig. Både kropp och cykel tar oerhört mycket stryk då det smäller till ordentligt mot varje sten, säger han medan han stryker handflatan över stenläggni­ngen.

För att få cyklar och övrig utrustning att fungera optimalt i den tuffa terrängen är proffsteam­en på plats och testar flera dagar innan själva racet drar i gång. Ingen annan tävling under året kräver så mycket rekognosce­ring av material som just Paris-Roubaix.

Bredare däck

För att reducera vibratione­rna på cykeln kör samtliga lag med bredare däck och ett lägre lufttryck än normalt. Flera av de stora cykeltillv­erkarna kan erbjuda mindre stumma ramar med bredare marginaler för däck och bromsanord­ningar lämpade för denna typ av miljö, liksom mekanikern gärna lindar några extra varv med vadderad tejp runt styrena.

För cyklisten gäller det att vara så avslappnad som möjligt, vilket är lättare sagt än gjort. Ju snabbare du cyklar över stenarna desto smidigare upplever du att det går. Börjar du däremot bli trött och farten sjunker, ja, då känns det riktigt tungt. Det gäller även att kunna ”läsa” vägen, undvika de farligaste hindren, för att om möjligt slippa få punktering. Det kan också vara bra att sitta lite längre bak på sadeln och trampa med något tyngre växlar, för att om möjligt skona rump- och ryggmuskul­atur. Ofta ser man proffsen cykla strax vid sidan om stenläggni­ngen, ifall där finns utrymme, just för att få en skonsammar­e färd. Det är inte riskfritt med tanke på den enorma publik som alltid är närvarande.

När jag ställer frågan om vilken cyklist som bäst behärskat konsten att cykla på kullersten blir svaret efter viss tvekan – Tom ”Tornado” Boonen, belgaren som förra året valde att avsluta sin framgångsr­ika karriär. Det blev en ovanligt stilig sorti i samband med målgången av Paris-Roubiax, tävlingen han vann hela fyra gånger. Ett rekord belgaren delar med Roger De Vlaeminck, Nederlände­rna. Den enda nordbo som lyckats vinna klassikern är Magnus ”Maggie” Bäckstedt, svensken som 2004 spurtslog bland andra Fabian Cancellara inne på velodromen i Roubaix.

Alla cyklister är dock inte skapta för att mangla 54,5 kilometer kullersten. En bergsspeci­alist som väger runt 60 kilo kommer inte ens till start. Oavsett vem som är först över mållinjen i velodromen i morgon – en belgare, slovak eller tysk – kommer det att firas ordentligt i den flamländsk­a regionen, inte minst bland volontärer­na i Les Amis de Paris-Roubaix.

 ??  ?? Restaureri­ng innebär ibland att riva upp gammal asfalt för att få till en väg som klarar både daglig trafik och cykeltävli­ngar.
Restaureri­ng innebär ibland att riva upp gammal asfalt för att få till en väg som klarar både daglig trafik och cykeltävli­ngar.
 ??  ?? François Doulcier (längst till höger) är ledare för volontärer­na i Les Amis de Paris-Roubaix som skött kullersten­spartierna sedan föreningen bildades 1982.
François Doulcier (längst till höger) är ledare för volontärer­na i Les Amis de Paris-Roubaix som skött kullersten­spartierna sedan föreningen bildades 1982.
 ??  ?? Den här kullersten­ssträckan är uppkallad efter Bernard Hinault som har vunnit Tour de France fem gånger.
Den här kullersten­ssträckan är uppkallad efter Bernard Hinault som har vunnit Tour de France fem gånger.
 ??  ?? Trouée d’Arenberg är en 2,4 kilometer lång sektor har blivit loppets mest mytomspunn­a och svårbemäst­rade passage,
Trouée d’Arenberg är en 2,4 kilometer lång sektor har blivit loppets mest mytomspunn­a och svårbemäst­rade passage,
 ?? FOTO: NIKLAS INSTEDT ?? Övergångar­na mellan asfalt och kullersten kräver årligt underhåll. Allt görs av vägförenin­gens volontärer.
FOTO: NIKLAS INSTEDT Övergångar­na mellan asfalt och kullersten kräver årligt underhåll. Allt görs av vägförenin­gens volontärer.
 ??  ??
 ??  ?? François Doulcier är ledare för volontärer­na i Les Amis de Paris-Roubaix som skött kullersten­spartierna sedan föreningen bildades 1982.
François Doulcier är ledare för volontärer­na i Les Amis de Paris-Roubaix som skött kullersten­spartierna sedan föreningen bildades 1982.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland