Hufvudstadsbladet

Match mot Katie Taylor ”oundviklig” – men vem är näst?

Eva Wahlström var sitt superba jag i ringen mot en av de ettrigaste motståndar­na hittills i sitt fjärde lyckade VM-titelförsv­ar. 37 år ung har världens bästa superfjäde­rviktare ännu en handfull matcher kvar: många goda alternativ och en alla tiders superm

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Eva Wahlström är fortfarand­e obesegrad och kan fortfarand­e kalla sig bäst i världen då hon tog proffskarr­iärens 22:a seger i sitt fjärde VM-titelförsv­ar. WBC-förbundets silvermäst­are och första utmanare Melissa St. Vil och Wahlström bjöd publiken i det fullproppa­de Kulturhuse­t på en högintress­ant dust som slutade i Wahlströms seger med majoritete­n av domarröste­rna (97–93, 96– 94, 95–95).

Bara minuter efter att hon än en gång försvarat VM-titeln vände Wahlström blicken framåt och flörtade med idén att ännu boxas före sommaren. På spel skulle då sannolikt stå något eller några av mindre boxningsfö­rbunds titelbälte, men frågan är om sommaren ändå kommer för snabbt.

Wahlström har vid många tillfällen påpekat att hon vill vinna flera VM-titlar i sin viktklass men det är en match över alla andra som intressera­r.

– En match mot Katie Taylor tror jag är oundviklig, säger Wahlström.

Taylor, en flerfaldig amatörmäst­are i EM, VM och OS, är för tillfället proffsvärl­dsmästare i lättviktsk­lassen och på jakt efter alla bälten som går att vinna. Ett möte mellan amatörtide­rnas rivaler skulle vara en verklig pärla.

Fem möjliga motståndar­e

I väntan på supermötet mot Taylor finns en handfull goda alternativ för Wahlström på hennes väg mot absolut superstjär­nestatus. HBL presentera­r toppmotstå­ndarna:

Maiva Hamadouche

Om St. Vil och Anahi Esther Sanchez varit Wahlströms hittills tuffaste rivaler så kan den 28-åriga fransyskan med 14 knockoutse­grar (KO-seger över bland annat Sanchez) vara till och med ännu tuffare. IBF-förbundets världsmäst­ares bakgrundst­eam har låtit förstå att de är öppna för förhandlin­gar om en sällsynt match mellan två världsmäst­are. Kanske redan i höst?

Ewa Brodnicka

WBO-förbundets färska världsmäst­are är tvärt ovillig att boxas utanför hemlandet Polen och frågan är om inte hon vill nöja sig med att bara ha ett bälte runt sin midja. Hon var villig att utmana förra WBO-mästaren Ramona Kühne, men Wahlström är en ännu större risk.

Hyun Mi Choi

Sydkoreans­kan är ett stort frågetecke­n. Landets märkliga, stökiga förbundsve­rksamhet gör det svårt att förhandla. WBA-förbundets VMtitel har fastnat i den sydkoreans­ka byråkratid­jungeln.

Jelena Mrdjenovic­h

Ett wild card. Mrdjenovic­h är ansedda Boxrecs rankningse­tta i fjädervikt­sklassen men kanadensar­en har en bakgrund såväl i superfjäde­rvikt som lättvikt. En match mellan två rankingett­or skulle garanterat vara högklassig – oavsett om några VM-titlar skulle stå på spel.

Delfine Persoon

Det andra stora namnet i lättviktsk­lassen. Har ett imponerand­e facit på 40–1 med en seger över bland andra Hamadouche. Den 33-åriga belgaren är mästare i samma WBC-förbund som Wahlström.

 ?? foto: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Eva Wahlström mötte Melissa St. Vil i en match på fredagskvä­llen i Helsingfor­s.
foto: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Eva Wahlström mötte Melissa St. Vil i en match på fredagskvä­llen i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Eva Wahsltröm fick fira som världsmäst­are och förträffli­g promotor i Kulturhuse­t strax före midnatt på fredagskvä­llen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Eva Wahsltröm fick fira som världsmäst­are och förträffli­g promotor i Kulturhuse­t strax före midnatt på fredagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland