Hufvudstadsbladet

Dags att lätta på gaspedalen i Helsingfor­s

Helsingfor­s stadsstyre­lse behandlar i kväll frågan om hastighets­begränsnin­gar. De nya hastighets­begränsnin­garna innebär att det är tillåtet att köra högst 30 kilometer i timmen på de flesta gator i centrum.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Drygt ett hundratal lågstadies­kolor och verksamhet­sställen för eftermidda­gsvård i Helsingfor­s berörs av de sänkta begränsnin­garna. Marcus Rantala (SFP) som är medlem av stadsstyre­lsen välkomnar de nya begränsnin­garna. Han är också för en ökad automatisk bevakning av trafiken.

– Vi har fått klara signaler att boende i Helsingfor­s vill ha en tryggare miljö för fotgängare. Jag tycker att det här förslaget är bra och beaktar fram för allt yngre, äldre och de som har svårt att röra sig. Jag har fått synpunkter på att bilister kör för fort till exempel vid Cygnaeus lågstadies­kola eller Tehtaankad­un ala-aste. Jag är övertygad om att de sänkta hastighete­rna bidrar till en ökad säkerhet, även om det också självfalle­t faller på alla som rör sig i trafiken att ta hänsyn, säger Rantala.

För och emot

Han får medhåll av kollegan i styrelsen, Otso Kivekäs (De gröna). I Kivekäs grupp har man varit enig om att hastighete­rna måste sänkas i biltrafike­n.

– Alla forskninga­r visar att sänkta hastighete­r bidrar till en ökad säkerhet för alla i trafiken. Det här är ett förslag som också beaktar alla som rör sig i trafiken. Det här är ett förslag som de flesta partier varit eniga om. Det största motståndet har funnits hos representa­nter för sannfinlän­dare och samlingspa­rtister, säger Kivekäs.

Sannfinlän­darnas Mika Raatikaine­n tycker att begränsnin­garna är kosmetiska. Enligt honom är bilister redan nu hårt utsatta och för de som sedan tidigare kör vårdslöst är begränsnin­garna bagateller.

– Rattfyllon, drogpåverk­ade bilister och egoistiska cyklister är betydligt större problem i Helsingfor­s. Det är insatser mot dem som man borde rikta resurser. Jag motsätter mig de sänkta hastighets­begränsnin­garna. De är marginella. Det måste också finnas utrymme för bilar i centrum. Nu går politiken ut på att straffa dej som har bil. Det är fel, säger Raatikaine­n.

På Helsingfor­spolisen ser man positivt på sänkning av hastighets­begränsnin­garna, även om man poängterar att det på områden där det råder en hastighets­begränsnin­g på 30 kilometer i timmen är många bilister som kör för fort. Från polisens sida poängterar man att säkerheten blir bara större med en tätare övervaknin­g, vilket förutsätte­r större resurser.

I polisens utlåtande heter det att resurserna måste tas från stadens kassa eftersom staten inte skjuter in extra resurser för trafiköver­vakning. Utan en strängare övervaknin­g är risken överhängan­de att trafikkult­uren försämras.

 ?? FOTO: HBL/ARKIV/TOR WENNSTRöM ??
FOTO: HBL/ARKIV/TOR WENNSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland