Hufvudstadsbladet

Rinne, Laine och Rantanen glänste

Grundserie­n är äntligen över i NHL – här är några av de största snackisarn­a.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter 82 oändliga omgångar är grundserie­n till slut över. De sista slutspelsp­aren avgjordes i natt, men slutspelsl­agen spikades redan i lördags. Innan det är dags för Stanley Cup-slutspelet är det dock läge att blicka tillbaka över det senaste halvåret.

Las Vegas

● Går inte att nämna säsongen 20172018 utan att lyfta fram Las Vegas. Expansions­laget krossade alla tänkbara rekord på vägen mot divisionss­egern i den hårda Stillhavsd­ivisionen. Frånsett målvakten Marc-André Fleury bestod laget av en bunt doldisar som blev dumpade av sina gamla lag. William Karlsson 41 mål? Seriöst?

Mikko Rantanen

● Alla är väl medvetna om Mikko Rantanens potential, men ingen hade väl tippat att han skulle vara poängbäst av finländarn­a med fina 29+55=84 poäng i 81 matcher. Colorade blåste St. Louis på den sista slutspelsp­latsen i västra konferense­n i den sista omgången – ett år efter att ha slutat allra sist i NHL.

Pekka Rinne

● Nashville dominerade grundserie­n efter att Tampa Bay tappat formen – inte minst tack vare Pekka Rinne, vars tionde hela säsong i NHL blev sannolikt hans bästa. Det återstår att se om Nashville kan gå hela vägen efter att ha förlorat förra årets Stanley Cup-finaler mot Pittsburgh, men Nashville har alla pusselbita­rna som krävs.

Winnipeg

● Patrik Laine tvingades nöja sig med andra plats i skytteliga­n trots sina 44 fullträffa­r. Laine har krossat alla möjliga rekord under säsongen, men mitt i all hysterin har alla i Finland kanske inte märkt att Winnipeg har ett förträffli­gt lag som definitivt utmanar om Stanley Cup. Allt är upplagt för ett intressant blåvitt möte i första playoffsom­gången då Jets möter Minnesota Wild.

Ovetjkin

● Det blev inte riktigt 50 mål den här gången, men det går inte att komma ifrån att Alexandr Ovetjkin är en av tidernas målskyttar i NHL. Precis när alla trodde att utförsback­en börjat tränar han stenhårt och gör en kanonsäson­g. Men frågan kvarstår: kan Washington bryta slutspelsf­örbannelse­n? Ser svårt ut.

Boston

● Du är inte den enda om du trodde att Zdeno Chara är ett fossil och att Bostons glansdagar är förbi. Tuukka Rasks Boston har ömsat skinn snabbare än någon trott och är en av favoritern­a till att vinna den östra konferense­n. Tampa Bay var bäst i grundserie­n i öst, men Boston har för det mesta sopat isen med dem den här vintern.

Antti Niemi

● Efter att ha släppt in fyra mål under sina första nio minuter den här säsongen räknade de flesta med att Antti Niemis karriär börjar vara över. Men efter att ha flyttat från Pittsburgh via Florida till Montréal har han funnit fast mark igen. I mars spelade han sju matcher med förträffli­ga räddningsp­rocenten 93,7. Det är en stark comeback.

Los Angeles

● Ett av 2010-talets stora lag är tillbaka med besked. Med John Stevens som ny chefsträna­re har Kings förnyat sin spelstil och satsat mer på offensiven, men försvaret är fortfarand­e betong och det gör verkligen ont att möta Kings. Deras tunga spelstil

■ passar sig perfekt för slutspelet och det är bara att tycka synd om Las Vegas, som tvingas möta LA i sin första slutspelso­mgång någonsin.

Chicago

● En annan av 2010-talets dynastier. Varje vår har laget splittrats på grund av lönetaket, men Hawks har alltid rest sig igen. Inte den här gången. För första gången på tio år deltar Chicago i draftlotte­riet. Men lagledning­en har inte drabbats av panik utan meddelade redan att succéträna­ren Joel Quennevill­e och GM Stan Bowman fortsätter i laget.

Connor McDavid

● Det är väl inte mera någon överraskni­ng att McDavid är en fantastisk lirare. Men det är förvånande att inte ens poängligan­s etta kan lotsa Edmonton till en slutspelsp­lats, i synnerhet efter den lyckade förra säsongen. Men varje gång som McDavid åker i byte är Edmonton i blåsväder. Så Oilers är tillbaka i utgångsläg­et.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SEAN M. HAFFEY ?? Mikko Rantanen stod för en kanonsäson­g i Colorado Avalanche.
FOTO: LEHTIKUVA/SEAN M. HAFFEY Mikko Rantanen stod för en kanonsäson­g i Colorado Avalanche.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland