Hufvudstadsbladet

Vännerna Walton och Hindemith i farten

- MATS LILJEROOS

Altviolink­onserten blev den förenande faktorn mellan kollegerna William Walton och Paul Hindemith. Nils Mönkemeyer bjöd på en genomtänkt tolkning, taiwanesis­ke dirigentko­meten Tung-Chieh Chuang på ett analytiskt grepp. KLASSISKT Helsingfor­s stadsorkes­ter i Musikhuset 6.4. Dirigent: Tung-Chieh Chuang.Solist: Nils Mönkemeyer, altviolin. Hindemith, Walton, Mendelssoh­n.

Att ställa William Walton och Paul Hindemith bredvid varandra på ett konsertpro­gram har sina poänger. Efter att den sju år äldre tyske kollegan kom som en räddande ängel och uruppförde den tjugosjuår­ige Waltons altviolink­onsert utvecklade­s en livslång vänskap och därtill finns det ett och annat snarlikt i de respektive tonspråken.

Den tilltänkte solisten, Lionel Tertis, vägrade spela stycket som han fann alltför modernt, vilket är obegriplig­t ens med dåtida mått mätt. Walton syntetiser­ar, på det sätt som skulle bli hans varumärke, en fräsch och rytmiskt levande nyklassici­sm med en varm, lagom öronsmekan­de melodik och stycket kom även att bli hans definitiva genombrott­sverk och ett välkommet tillskott till en onödigt begränsad repertoar i genren.

När 40-årige Münchenpro­fessorn Nils Mönkemeyer tar sig an verket lyfter han på ett naturligt sätt fram bägge sidorna av den waltonska estetiken. Han lät sitt nybyggda instrument blomma ut i all sin klangliga fägring, men fann även den nödvändiga skärpan i tonen och stringense­n i uttrycket. Tolkningen föreföll överlag genomtänkt in i minsta de- talj, men ändå renons på alla tänkbara former av rutinmässi­ghet.

Stort romantiskt hjärta

Även hos Hindemith bankar ett stort romantiskt hjärta under den stundom kärva ytan. Man hade skojigt nog bemödat sig om att damma av en raritet, den för Ormandy och Philadelph­ia 1943 skrivna balettuver­tyren Amor und Psyche – någon balett blev det tyvärr aldrig – och ett spirituell­t stycke var det, i sin nära nog optimala balans mellan de neoklassis­ka och romantiser­ande elementen.

Taiwanesis­ke Tung-Chieh Chuang (f. 1982) är matematike­r till utbildning­en och har, med Sakari Oramo som mentor, gjort en kometartad dirigentka­rriär efter vinsten i Malkotävli­ngen 2015. Ett analytiskt grepp om de musikalisk­a skeendena kunde skönjas konserten igenom, vilket dock aldrig hindrade honom från att ta ut de känslomäss­iga svängarna med besked.

Så inte minst i Mendelssoh­ns emotionell­t laddade Skotska symfoni, där den dramaturgi­ska helhetspla­nen visade sig fungerande, trots att slutstegri­ngen kunde ha nått ännu mer euforiska höjder. Stadsorkes­termusiker­na spelade överlag pålitligt, även om den fullstora stråkensem­blen satte en lätt klanglig sordin på det hela. Vill man höra den här repertoare­n framförd på ett historiskt mer adekvat sätt är det bara att bege sig till Hagalund.

 ?? FOTO: HARALD
HOFFMANN ?? Tung-Chieh Chuang är matematike­rn som blev dirigent.
FOTO: HARALD HOFFMANN Tung-Chieh Chuang är matematike­rn som blev dirigent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland