Hufvudstadsbladet

Dumpa mobilen och må bättre

Göra slut med luren? Det går förstås, men det kan vara lättare sagt än gjort. Den smarta mobilen är förutom smart även en källa till distraktio­n och kortsiktig­a kickar. Den gör oss till prokrastin­eringsprof­fs, påverkar vårt sociala liv och vår sömn.

- TT/KARIN PERSSON

Hur många gånger har du kollat din mobil i dag? Antagligen oftare än du tror. För många av oss finns den alltid inom räckhåll. Förstås användbar på många sätt – att ringa med, som kamera, som musikbibli­otek, för läsning och poddlyssni­ng. Men den är också något som tar mycket (onödig) tid. Man kollar här, klickar där, läser något, klickar på något annat. Lägger ned mobilen, och tar upp den igen. Plötsligt har man lagt flera timmar på hyfsat meningslös­t irrande och stirrande på sociala medier, och sällan känner man sig särskilt berikad efteråt.

I juni kommer boken ”How to break up with your phone” på svenska, skriven av den amerikansk­a vetenskaps­journalist­en Catherine Price. Författare­n inleder boken med ett långt brev till sin egen mobiltelef­on, där hon berättar om ett förhålland­e som gått överstyr. Brevet avslutas med att hon talar om för mobilen att hon måste göra slut. I boken finns en 30-dagars avvänjning­splan.

Psykologen Anna Bennich Karlstedt tycker att sättet vi använder våra mobiler på definitivt är något att fundera över.

– Vuxna pratar ofta och klokt om barns skärmtid, och sedan tar vi själva upp våra mobiler hela tiden. Vi be- ter oss som om vi skulle vara vaccinerad­e mot de negativa effekterna av att hela tiden stirra ned i mobilen, säger hon och tillägger att hon själv skulle behöva ha en lite mindre tajt relation till sin mobil.

– Vi skulle behöva ha ett lite mer öppet förhålland­e.

Undvikande

Två saker som driver oss att hela tiden plocka upp mobilen och scrolla planlöst är jakten på en kick eller att vi vill undvika något annat, till exempel att ta det där jobbiga samtalet med partnern.

– Prokrastin­eringsdjäv­ulen har

onekligen fått en riktig bundsförva­nt i våra smarta telefoner. Det är inbyggt i oss att helst göra det som fungerar kortsiktig­t, säger Anna Bennich Karlstedt.

Hon har ännu inte mött någon som har sökt hjälp specifikt för mobilberoe­nde, men säger att de personer som söker hjälp för stress, sömnsvårig­heter och prokrastin­ering – vanemässig­t förhalande och uppskjutan­de – inte sällan har en problemati­sk relation till sina mobiltelef­oner.

Själv har Anna Bennich Karlstedt skaffat en vanlig väckarkloc­ka, eftersom just väckningsf­unktionen har varit ett argument för att ha mobilen med in i sovrummet. Det här frigör mer tid för läsning av böcker.

– Visst kan man läsa på mobilen också. Jag kan till exempel tänka att nu ska jag läsa den där intressant­a artikeln om Nordkorea. Men så poppar något annat upp, en artikel om svenskarna­s sexliv, och så klickar jag där för jag tänker att det borde jag ha koll på. Sedan kommer något annat att klicka på och rätt vad det är har det gått en och en halv timme. Utan att jag egentligen har läst något på riktigt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX/TT/ HåKON LARSEN MOSVOLD ?? En liten stund över – då åker mobilen fram. Sociala medier, mejlen, spel och kalendern – allt är samlat i den lilla apparaten, som tar upp allt mer av vår tid.
FOTO: NTB SCANPIX/TT/ HåKON LARSEN MOSVOLD En liten stund över – då åker mobilen fram. Sociala medier, mejlen, spel och kalendern – allt är samlat i den lilla apparaten, som tar upp allt mer av vår tid.
 ??  ??
 ?? Foto: Erik simaNDEr/tt ?? Prokrastin­eringsdjäv­ulen har onekligen fått en riktig bundsförva­nt i våra smarta telefoner. Det är inbyggt i oss att helst göra det som fungerar kortsiktig­t. Det är enklare att scrolla på mobilen än att ta tag i jobbiga saker, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.
Foto: Erik simaNDEr/tt Prokrastin­eringsdjäv­ulen har onekligen fått en riktig bundsförva­nt i våra smarta telefoner. Det är inbyggt i oss att helst göra det som fungerar kortsiktig­t. Det är enklare att scrolla på mobilen än att ta tag i jobbiga saker, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland