Hufvudstadsbladet

Yrkesutbil­dningen har fått ett lyft

- YLE-HBL

■ Yrkesutbil­dningen reformerad­es vid årsskiftet och numera ges en stor del av utbildning­en direkt på arbetsplat­serna. Den största förändring­en inom yrkesutbil­dningen är att varje elev numera har en personlig studieplan med bland annat personligt anpassad praktik.

Att ha en personlig studieplan betyder ändå inte automatisk­t att utbildning­en alltid bara sker på praktikpla­tsen. I yrkesutbil­dningen tar arbetsgiva­rna numera ett större ansvar för utbildning­en. Det här kom Utbildning­sstyrelsen överens om med arbetsgiva­rorganisat­ionerna när reformen planerades. Tanken med den individuel­la studie- och praktikpla­nen är att ge studerande­na insikter om hur arbetslive­t fungerar både yrkesmässi­gt och socialt.

Reformen av yrkesutbil­dningen ställer också nya krav på lärarna. De måste lämna skolan mycket oftare än hittills. Enligt kocklärare­n Marina Boxström på Inveon i Borgå för det med sig nya utmaningar när lärarna tidvis ska vara med på arbetsplat­serna. Lärarnas roll förändras också från att vara enbart undervisan­de till att bli allt mera handledand­e.

I reformen får arbetsgiva­rna också en större roll för yrkesprove­n. De blir en allt viktigare del av examen.

Hur går det då för yrkesinsti­tuten i framtiden när arbetslive­t har tagit över största delen av undervisni­ngen? Gunilla Träskelin som är t.f. rektor på Inveon är inte orolig. Hon är övertygad om att utbildarna behövs också i framtiden. Skolan är fortfarand­e platsen där eleverna tryggt får öva sig och bli vana. Yle Fem 20.00, repris tisdag 11.00

 ?? FOTO: YLE/SAMULI HOLOPAINEN ?? Oscar Arén som studerar till eltekniker får handlednin­g av elektriker­n Mikael Rosenblad på Paroc Panel System.
FOTO: YLE/SAMULI HOLOPAINEN Oscar Arén som studerar till eltekniker får handlednin­g av elektriker­n Mikael Rosenblad på Paroc Panel System.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland