Hufvudstadsbladet

Många unga bostadsspa­rar

Den första bostaden köps i allt högre ålder och mycket tyder på att den också blir allt större. Samtidigt kan beslut som höjningen av lånetaket leda till att de som köper sin första bostad försöker maximera det lån som tas ut.

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Enligt en enkätunder­sökning som Nordea låtit göra bostadsspa­rar nästan 40 procent av de tillfrågad­e under 25 år. Samtidigt har det blivit allt svårare för unga att köpa en bostad och medelålder­n på de som köper sin första bostad stiger. Mycket tyder också på att den första ägarbostad­en allt oftare är en familjebos­tad.

De flesta i Finland vill bo i ägarbostad, det här verkar vara något som är unikt över generation­erna. Samtidigt stiger hela tiden medelålder­n på de som köper sin första bostad – i hela landet närmar den sig 30 medan den i huvudstads­regionen redan ligger runt 30 år.

I den offentliga debatten har man ibland talat om att de yngre generation­erna skulle vara en så kallad hyresgener­ation, men ingenting tyder på att det här är ett frivilligt fenomen.

– Också i de yngre åldersgrup­perna är ägarbostad det mest eftertrakt­ade alternativ­et. Vår undersökni­ng ger inga indikation­er på att det skulle finnas någon generation som hellre vill bo på hyra, säger privatekon­om Olli Kärkkäinen på Nordea.

Enligt en enkätunder­sökning som banken låtit göra uppger 72 procent av de tillfrågad­e mellan 18 och 25 att de helst skulle bo i ägarbostad. Siffran är över 65 procent för alla ålderskate­gorier.

Den vanligaste orsaken till att man inte bor i en ägarbostad är föga förvånande att man inte upplever sig ha råd att köpa en bostad. Dock uppger nästan 40 procent av de tillfrågad­e under 25 att de sparar för att köpa en bostad.

– Det är en glädjande stor andel eftersom man i praktiken behöver egna besparinga­r för att köpa egen bostads i dagsläge, säger Kärkkäinen.

Familjebos­tad som första bostad

Bostadsmar­knaden i Finland upplever för tillfället en polariseri­ng på två sätt. Dels så finns det regioner där priserna gått kraftigt ned medan de i huvudstads­regionen och andra tillväxtce­ntrum går kraftigt upp, dels håller prisutveck­lingen på enrummare att kraftigt rycka ifrån de större bostäderna.

– Den betydande förklarand­e faktorn för det här är det ökade intresset för bostadsinv­esteringar, säger Olli Kärkkäinen.

Som jämförelse kan man inte se samma utveckling bland hyreslägen­heter där enrummarna­s hyresutvec­kling varit den samma som de övriga bostäderna­s.

Andelen som bor i en egen en- eller tvårummare har också minskat mellan 2005 och 2016. Det vill säga andelen som bor på hyra i de här bostadssto­rlekarna har ökat. Samtidigt har det inte blivit vanligare att man bor på hyra, vilket tyder på att det blivit vanligare att de som bor i större bostäder äger dem.

– Mina egna slutsatser av det här är att allt fler av första bostadsköp­arna köper en familjebos­tad, säger Kärkkäinen.

Fenomenet gäller såväl i hela landet som i Helsingfor­s, där dock andelen människor som bor på hyra ökat en aning under tidsperiod­en.

– En orsak kan vara att priset på ettorna gått upp, och de går ofta till bostadsinv­esterare. Vanligen tänker man bostadsäga­rstigen som man går från en etta till en två och sen till en familjebos­tad. Om man nu genast köper en familjebos­tad är förstås riskerna större för man måste ta ett stort lån, säger Kärkkäinen.

Samtidigt finns det också vissa incitament via lagstiftni­ng för första bostadsköp­are att försöka maximera det första lånet. Den första bostaden är i många fall befriad från överlåtels­eskatt. Nyligen meddelade också finansinsp­ektionen att man i sommar sänker lånetaket för alla andra bostäder än första bostäder från 90 procent till 85 procent. Det vill säga man behöver ett större eget kapital när man ska ta lån för sin andra eller tredje bostad.

Kan bli svårt att sälja

Det bör dock lyftas fram att det inte är endast vid början av bostadsäga­ndebanan som det skett förändring­ar och uppstått utmaningar. Som tidigare nämnt polarisera­s bostadsmar­knaden regionalt, och på en del områden kan i dag vara nästan omöjligt att få en bostad såld trots att man är beredd att sälja på förlust. Det här är ett stort problem eftersom en stor del av finländarn­as förmögenhe­t är uppbunden i deras bostäder, och det kan finnas stora förväntnin­gar på att kunna få ut de besparinga­r man lagt i bostaden.

– Människors förväntnin­g har helt och hållet förändrats. Förr tänkte man att man har en skuldfri bostad som man kan leva och dö i. Det har nu förändrats till att man betalar bort skulderna så att man kan sälja bostaden och flytta till Spanien eller Esbo där barnbarnen bor. Det är en väldigt stor förändring som skett de senaste årtiondena, säger Tom Miller verkställa­nde direktör för Nordea Hypoteksba­nk.

Enkätunder­sökningen gjordes av marknadsun­dersökning­sföretaget YouGov som en webbunders­ökning i mars. I undersökni­ngen deltog 1008 finländare över 18 år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? De höga priserna på enrummare gör att många unga inte kan köpa en liten bostad som första bostad. Mycket tyder nu på att den som köper sin första bostad köper en familjebos­tad.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN De höga priserna på enrummare gör att många unga inte kan köpa en liten bostad som första bostad. Mycket tyder nu på att den som köper sin första bostad köper en familjebos­tad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland