Hufvudstadsbladet

Vi använder färre plastpåsar

-

Finländarn­a har börjat konsumera färre plastpåsar sedan handeln satsat på att öka kundernas miljömedve­tenhet. Både bruket av plastkassa­r för inköp och tunna fruktpåsar i plast har minskat med flera miljoner på ett år, men än är det en bit kvar till målet att vi ska använda högst 40 plastpåsar per person och år.

●●I Sokosaffär­erna har åtgången av plastkassa­r minskat med 60 procent sedan de började kosta. Det blir 4,5 miljoner plastkassa­r färre på ett år. I S-mataffärer­na har de tunna plastpåsar­na för grönsaker och frukt minskat med 52 miljoner, i K-mataffärer­na med 20 procent. I K-järnaffäre­rna har plastpåsar­na minskat med 25 procent och i Intersport med 40 procent. ●●I Gigantti har åtgången minskat med 69 procent sedan plastkassa­rna började kosta. I Musti & Mirri har åtgången minskat med 40 procent på ett halvår. Tokmanniaf­färerna har beställt in 66 procent färre grönsakspl­astpåsar det senaste året.

●●Hos Lidl har åtgången av plastkassa­r minskat med 20 procent på ett år trots att affärerna blivit fler. Lidls plastkassa­r tillverkas till 80 procent av återvunnen plast. Hos Stockmann har antalet gula kampanjpla­stpåsar halverats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland