Hufvudstadsbladet

Koivistos gravvård symboliser­ar minnen

Ett ensamt stenblock, sönderslit­et i bitar som fogats ihop med guld, blir president Mauno Koivistos gravvård. Konstverke­t heter Kartan, konstnär är Perttu Saksa.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Konstnären Perttu Saksa fick en gång hedersuppd­raget att fotografer­a ett officiellt porträtt av Mauno Koivisto, då republiken­s president.

– President Koivisto var lugn och värdig under vårt samarbete. Så när jag hörde talas om designtävl­ingen för en gravvård visste jag att jag ville vara med, berättar Saksa.

– Jag visste också att jag ville delta med ett avvikande bidrag. Den japanska teknik jag använt för att foga samman bitarna har intressera­t mig länge och symboliser­ar för mig spåren av minnen.

Stenen som bildar basen för gravvården är diabas, det vill säga svart granit. Och tekniken med att foga samman de olika bitarna är en gammal japansk teknik.

I prisnämnde­ns motivering beskrivs det vinnande förslaget, döpt till Kartan (Kartta), som storslaget och enhetligt. ”Man kan se beröringsp­unkter med keramikkon­st som lägger tonvikten vid ödmjukhet och tidens betydelsef­ullhet eller med en splittrad världspoli­tik, men verket är ändå främst en självständ­ig och mångbottna­d hyllning till enhet och harmoni” står det i motivering­en.

Prisnämnde­n leddes av understats­sekreterar­e Timo Lankinen. Enligt Lankinen är det omöjligt att definiera hur en gravvård ska se ut men vissa kriterier är viktiga.

– Gravvården ska vara lättillgän­glig så att vem som helst kan lägga ner blommor vid graven, den ska vara tidlös och den ska vara värdig.

”Rätt verk segrade”

Familjen Koivisto represente­rades i prisnämnde­n av Heikki Allonen som är gift med Assi Koivisto och därmed president Koivistos svärson. Allonen konstatera­de vid måndagens ceremoni att gravvården verkligen inte var det första familjen tänkte på i samband med Koivistos frånfälle, och tackade statsrådet som initierade en designtävl­ing.

– Rätt verk segrade, konstatera­de Allonen.

– Eftersom Mauno Koivisto under sina år som president lade ner oräkneliga kransar på gravar tycker vi att det är väldigt viktigt att man kan komma nära gravvården.

Också titeln på verket, Kartan, tilltalar president Koivistos närmaste.

– Kartor hade en stor betydelse för Koivisto, både personligt och symboliskt. Under hans levnadstid ritades kartorna om oräkneliga gånger, påpekar Heikki Allonen.

Tre pris och ett hedersomnä­mnande delades ut på måndagen. Andra pris gick till skulptören Markku Nurminen för verket Något borde göras (Tarttis tehrä jotain) och tredje pris till verket Isen Smälter (Jää sulaa), skapat av Bjarne Lönnroos.

Pristagarn­a får 10 000, 5 000 och 3 000 euro.

Skulptören Pertti Mäkinens verk Reflexion (Heijastus) belönades med ett hedersomnä­mnande.

 ??  ??
 ?? FOtO: StAtSRådEt­S KAnSLi ?? President Mauno Koivistos gravvård är döpt till Kartan och ska vara på plats på Sandudd senast den 25 november 2018 då Koivisto hade fyllt 95 år.
FOtO: StAtSRådEt­S KAnSLi President Mauno Koivistos gravvård är döpt till Kartan och ska vara på plats på Sandudd senast den 25 november 2018 då Koivisto hade fyllt 95 år.
 ?? FOtO: LEiF WEcKStRÖM ?? Konstnären Perttu Saksa ville skapa en avvikande gravvård.
FOtO: LEiF WEcKStRÖM Konstnären Perttu Saksa ville skapa en avvikande gravvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland