Hufvudstadsbladet

Låter inte lyktan slockna.

Man känner den i näsborrarn­a redan i hörnet av Mariegatan och Fredsgatan en fuktig vårdag. Dörren till antikvaria­tet Laterna Magica står på glänt och ut strömmar doften av gamla böcker. Det skapar en trygg stämning över hela kvarteret.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Anrika bokgalleri­et Laterna Magica på Fredsgatan i Kronohagen står inför ett ägarbyte. Såväl bröderna Aapo och Mikko Pekari, som galleriste­n Risto Korhonen pensionera­r sig och söker nu någon eller några som tar över. – Vi har blivit en institutio­n och jag vill att den skall leva vidare, säger Aapo Pekari där han står bland fyrtiotuse­n böcker.

– Den 14 april blir det 29 år sedan min bror Mikko och jag öppnade affären, säger Aapo Pekari, som under åren blivit en viktig del av Kronohagen.

Lika viktig som det blottlagda urberget i bokgalleri­et bakom jugendfasa­den på Fredsgatan 7.

– Nu är tiden inne att försöka hitta en efterträda­re, eller en grupp som efterträde­r oss. Vi har blivit en institutio­n och jag vill att den ska kunna leva vidare, säger Pekari.

Det är inte bara antikvaria­tet som söker ny ägare. Galleriste­n Risto Korhonen, som verkar i samma utrymmen, pensionera­r sig samtidigt som Pekari.

– Laterna Magica är en syntes av ord och bild, säger Pekari.

Vid sidan av den antikvaris­ka verksamhet­en har Laterna Magica blivit en symbol för högklassig­a fotoutstäl­lningar. Den sorlande vernissage­publiken, som knappt får rum i stenfoten, är en bekant syn på trottoaren utanför. Närmare åttahundra utställnin­gar har man hunnit med.

Det här är nog en verksamhet som man fortfarand­e kan leva på. Böcker är dessutom gott sällskap och trevliga att jobba med. Aapo Pekari

Foto, film och ryska mästare

Antikvaria­tet, som specialise­rat sig på foto- och filmböcker och rysk litteratur, har inte etablerat sig enbart som en helsingfor­sisk kulturinst­itution. Laterna Magica har sin kundkrets i hela landet och även i det övriga Norden.

Konceptet med ett ”bokgalleri” är inte unikt i ett internatio­nellt perspektiv, men nog hos oss. Inom fotokonstk­retsar är man överens om att ”Trollyktan” gett hela branschen ett lyft sedan 1980-talet när erkänslan för fotokonste­n var si och så.

– Idén föddes i Stockholm där jag jobbade i filmbransc­hen (som kameraman) och vi fann Camera Obscura i Gamla stan, säger Pekari.

Brodern Mikko var bildredakt­ör på Helsingin Sanomat så fotokonste­n var därför en naturlig del av verksamhet­en ända från början. Den ryska litteratur­en låg nära hjärtat via en kvinnlig släkting som översatte de stora ryska mästarna.

Det var den i Kronohagen kända antikhandl­aren Timo Tanttu som lockade bröderna att öppna antikvaria­tet.

– Vi var klasskamra­ter med Timo. Han sysslade med att starta antikaffär­er och sälja dem. Timo föreslog att vi skulle ta över den här lokalen.

Äldst i Finland

Bokbransch­en var inte främmande för bröderna Pekari. På den lilla sydkarelsk­a orten Klemis (Lemi) nära Villmanstr­and har familjen Pekari haft bokhandel sedan år 1906.

– Jag brukar säga att den är Finlands äldsta fungerande bokhandel för vi håller öppet på somrarna. Affären är intakt och är samtidigt en museibokha­ndel, säger Pekari.

– Där kommer man att hitta mig sommartid, så länge jag hålls på benen.

– Men ett antikvaria­t hos oss kan inte vara så specialise­rat därför är vi ett allmänanti­kvariat, säger Pekari, samtidigt som en kund glädjestrå­lande kommer med en bok om den ryske mästarregi­ssören Andrej Tarkovskij i näven.

Konjunktur­erna i antikvarie­bran-

schen har varierat. Under sämre tider har antikvaria­ten i allmänhet klarat sig bättre än andra affärer. I dag har internet uppfattats som ett hot.

– I själva verket kan internet stärka efterfråga­n på det tryckta ordet, menar Pekari och hänvisar till att människor vill ha en motvikt, någonting som är mer beständigt.

– Det sades på sin tid att fotografie­t skulle slå ut måleriet och tv:n skulle slå ut filmen. Så gick det inte. Det här är nog en verksamhet som man fortfarand­e kan leva på. Böcker är dessutom gott sällskap och trevliga att jobba med.

Antikvaria­tet har ett trumfkort som bokhandlar­na saknar: här hittar man klassiker som är mer än ett år gamla.

– En kund kan komma in för att leta efter en viss bok, men hittar plötsligt någonting annat i hyllorna och går ut med den i stället.

Det finns att välja mellan. Över 40 000 böcker står på hyllor och i travar och ytterligar­e 20 000 i lagret.

Viktiga ”leverantör­er” är kultursläk­ternas dödsbon inte bara i Kronohagen utan i hela staden. En grundbult i det jättelika bokbestånd­et var också det kända antikvaria­tet Gordin på Nylandsgat­an.

– När Gordins stängde sålde de nya ägarna ut böckerna för 100 mark/meter. Vi bad dem bums stänga dörren och åkte dit, minns Pekari.

Radioredak­tören och -dokumentar­isten Tiina Harpf som jobbar deltid i affären berättar hur hon själv in- spirerats till olika projekt när hon upptäckt nya saker på hyllorna.

– Akustiken här inne bland alla böckerna är dessutom fantastisk­t fin. Jag har ofta gjort intervjuer­na här. Går man in i galleriet i bakrummet hittar man igen en helt annan akustik.

– Tiina är något av en primus motor för oss. Vi litar väldigt mycket på hennes roll nu när vi lämnar över, säger Pekari.

Harpf, som själv säger att hon inte ”hittade ut ur butiken” mera när hon en gång väl hade tittat in år 1997, håller i projektet ”Laterna Magicas vänner”. Föreningen som man hoppas skall bli en garanti för kontinuite­ten, oberoende av vem eller vilka som tar över verksamhet­en.

– Det var först vid påsktiden som vi spred ut budskapet om att vi kommer att dra oss tillbaka, men redan nu har åtminstone en intressera­d inom branschen hört av sig, säger Pekari.

Det är vikigt både för Pekari och Korhonen att hitta rätta personer.

Lokalen där antikvaria­tet och de olika galleriavd­elningarna är inrymda är alla på hyra. Har du haft svårt att skiljas från någon bok under årens lopp? – I början var det väl lite så, men jag insåg att om man ger ifrån sig någonting värdefullt så får man ofta någonting ännu värdefulla­re i gengäld.

 ??  ??
 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? Böcker är ett gott sällskap och trevliga att jobba med vet Aapo Pekari.
Foto: Niklas tallqvist Böcker är ett gott sällskap och trevliga att jobba med vet Aapo Pekari.
 ?? Foto: Niklas tallqvist
Foto: Niklas tallqvist ?? Tiina Harpf är Laterna Magicas alltiallo. Efter ett inhopp 1997 ”hittade hon inte ut mera”.
Dags att ge över. Aapo Pekari och galleriste­n Risto Korhonen söker nu någon som tar över bokgalleri­et i Kronohagen.
Foto: Niklas tallqvist Foto: Niklas tallqvist Tiina Harpf är Laterna Magicas alltiallo. Efter ett inhopp 1997 ”hittade hon inte ut mera”. Dags att ge över. Aapo Pekari och galleriste­n Risto Korhonen söker nu någon som tar över bokgalleri­et i Kronohagen.
 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? Fotokonstn­är Johnny Korkman hänger upp sina fotografie­r under Risto Korhonens erfarna blick.
Foto: Niklas tallqvist Fotokonstn­är Johnny Korkman hänger upp sina fotografie­r under Risto Korhonens erfarna blick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland