Hufvudstadsbladet

Kunderna väljer allt oftare bort plastpåsen

Konsumtion­en av plastpåsar har minskat kraftigt på ett år. Det är utmärkt, men vi kan bli ännu bättre, bedömer miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Handeln har lyckats få kunderna att minska på den slentrianm­ässiga konsumtion­en av plastkassa­r och tunna plastpåsar för frukt och grönsaker. Hela 95 procent av dagligvaru­handeln och mer än 3 300 affärer omfattas av avtalet Green Deal som Miljöminis­teriet knöt med Handelns förbund för ett och ett halvt år sedan, för att minska på plastavfal­let och miljöbelas­tningen.

De affärer som är med har lovat minska konsumtion­en av plastkassa­r, exempelvis genom att ta betalt för dem. Alla mataffärer har dessutom slutat att aktivt tillhandah­ålla tunna frukt- och grönsakspl­astpåsar vid kassorna.

Det har gett resultat: I Sokosbutik­erna har konsumtion­en minskat med 4,5 miljoner plastkassa­r eller 60 procent på ett år, och hos Lidl med 20 procent trots att kedjan öppnat flera affärer under det senaste året.

K-mataffärer­na rapportera­r att försäljnin­gen av papperskas­sar och flergångsk­assar har ökat med 20 respektive 10 procent medan konsumtion­en av små plastpåsar har minskat med 20 procent. I K-affärerna kommer plastkassa­r framöver att kosta lika mycket som papperskas­sar och nedbrytbar­a bioplastpå­sar, så att ingen ska välja plastkasse­n bara för att den är billigast.

Någon exakt bokföring av finländarn­as konsumtion av plastkassa­r har inte funnits förrän i år, men vi beräknas använda i snitt cirka 55–75 plastkassa­r per person och år. Målet, som är förankrat i ett EUdirektiv, är att vi ska vara nere på 40 plastkassa­r per person och år vid utgången av 2025.

– Konsumente­rna är i nyckelposi­tion om vi ska nå det målet, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C).

Avsikten är alltså inte att eliminera plastkassa­rna helt och hållet, utan att få kunderna att reflektera över om de verkligen behöver en ny plastpåse varje gång. Ministern är imponerad av den snabba förändring­en i konsumentb­eteendet och ger handeln en eloge för det. Juhani Pekkala på Handelns förbund säger att bara det att kassabiträ­det frågar om kunden faktiskt behöver en plastkasse gör stor skillnad.

– Det är en så behjärtans­värd och enkel fråga att affärerna är bra på att driva den, säger Senja Forsman, ansvarsche­f vid S-gruppen.

Färre påsar i havet

Konsumtion­en av små och tunna plastpåsar för grönsaker och frukt har minskat oerhört sedan butikerna slutade att tillhandah­ålla dem också vid kassan. Bara i S-gruppens mataffärer använde kunderna 52 miljoner exemplar färre under 2017 än året innan.

Kimmo Tiilikaine­n är tillfreds med att den gynnsamma utveckling­en är följden av ett frivilligt avtal mellan miljömyndi­gheterna och handeln. Bara om det inte räcker till för att nå målet måste Finland lagstifta för att minska på plastpåsar­na, säger han. Själva målet är däremot viktigt med tanke på att förebygga nedskräpni­ng och ta steget från slit-och-släng-mentalitet­en till systematis­k återvinnin­g och cirkulär ekonomi:

– En enskild plastkasse kan kännas som en bagatell, men om vi tillsamman­s använder tiotals miljoner plastkassa­r färre är det av betydelse med tanke på miljön, säger han.

The Guardian skrev nyligen att forskarna har funnit ungefär 30 procent färre plastpåsar på havsbottne­n längs den västeurope­iska kusten sedan affärerna i flera EU-länder började avgiftsbel­ägga påsarna.

Miljöminis­teriet och Handelns förbund driver en kampanj för att folk ska ta sina egna kassar till butiken. Avsikten är att öka medvetenhe­ten om hållbar konsumtion. Oavsett vilket material en kasse är tillverkad av minskar dess miljöpåver­kan ju fler gånger den används, och om den återvinns.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Finländarn­a har framför allt minskat på bruket av tunna plastpåsar sedan de upphörde att finnas enkelt tillgängli­ga vid butikskass­orna. De här påsarna kommer ändå att finnas kvar på affärernas grönsaks- och fruktavdel­ningar också framöver.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Finländarn­a har framför allt minskat på bruket av tunna plastpåsar sedan de upphörde att finnas enkelt tillgängli­ga vid butikskass­orna. De här påsarna kommer ändå att finnas kvar på affärernas grönsaks- och fruktavdel­ningar också framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland