Hufvudstadsbladet

Nytt larm stoppar tjuven snabbare

Åboföretag­et Noccela har utvecklat ett stöldlarm som identifier­ar verktyg och metoder som butikstjuv­ar brukar använda. Det gör att butiksstöl­der går att stoppa i ett tidigt skede.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Stöldskydd­en i de flesta butiker är inte helt effektiva eftersom det finns olika sätt att kringgå dem. Till exempel går det att skaffa samma typ av magnetverk­tyg som butikspers­onalen använder i kassan för att ta bort varornas stöldskydd­slarm. Det finns också olika knep för att få ut stöldgods genom larmporten, utan att larmet aktiveras.

Traditione­lla larm avslöjar tjuvarna först på vägen ut genom kassan eller ur affären. Åboföretag­et Noccela har utvecklat ett larmsystem som upptäcker vanliga stöldmetod­er redan innan tjuven hunnit lägga beslag på sitt byte. Med hjälp av ett positionsb­estämnings­system kan butikspers­onalen med stor noggrannhe­t se på en skärm var de ska ingripa.

– En grundtanke har varit att varan inte ska föras ut ur butiken och att den ska förbli så oskadd som möjligt, säger marknadsfö­rings- och kommunikat­ionschef Emma Peltonen.

Enligt Peltonen har företagets utgångspun­kt varit att fysiska butikers lönsamhet ska gå att förbättra. I dag står butiksstöl­der för en stor del av svinnet inom handeln.

I larmsystem­et ingår sensorer i butikens tak. De kommunicer­ar med larmklämma­n på produktern­a och med systemets molntjänst. Tiden när misstänkt aktivitet äger rum registrera­s också, vilket gör det lätt att jämföra med övervaknin­gskamerorn­as inspelning­ar.

Noccelas stöldskydd är dyrare än de billigaste alternativ­en på marknaden, men enligt Peltonen betalar sig investerin­gen snabbt tillbaka. Hon säger att en del av de nuvarande, billigare, systemen mer eller mindre handlar om att skrämma ärliga kunder, medan de inte biter på erfarna tjuvar.

Stöldskydd­et finns redan hos flera butiker och kedjor i Finland, och i dag offentligg­ör företaget ett samarbetsa­vtal med sportkedja­n XXL. Målet är att växa internatio­nellt och då är Sverige det naturliga nästa steget, tillsamman­s med bland annat Storbritan­nien och Nederlände­rna.

Noccela har drygt 20 anställda och fler rekryteras hela tiden. Cirka hälften av utveckling­steamet består av före detta Nokiaanstä­llda.

– Det är bra drag i Åboregione­n och nya företag kommer hela tiden, så det kan bli konkurrens om kunnig och engagerad arbetskraf­t, men hittills har det gått bra att rekrytera, säger Peltonen.

 ?? FOTO: NOCCELA ?? Emma Peltonen, Noccela.
FOTO: NOCCELA Emma Peltonen, Noccela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland