Hufvudstadsbladet

Cambridge Analytica-historien – vad har hänt?

- MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

Det brittiska dataanalys­företaget Cambridge Analytica har hamnat i blåsväder i Storbritan­nien och USA efter att det avslöjats att företaget inhämtat personliga uppgifter om Facebookan­vändare sedan 2014. Men vad är det som har hänt och vad är det analysföre­taget anklagas för?

●●Hur började det?

Cambridge Analytica startades 2013 och hade då, enligt New York Times, mestadels brittisk personal. De anlitades av den republikan­ske senatorn Ted Cruz presidentv­alskampanj 2016 men har blivit mest kända för sina insatser under Donald Trumps kampanj samma år.

●●Vad gör de?

Enligt företagets marknadsfö­ring tillhandah­åller företaget konsumentd­ata, riktad marknadsfö­ring och andra datarelate­rade tjänster till både näringsliv­et och politiska kunder. Enligt företagets hemsida finns en dagstidnin­g, ett damklädesm­ärke och ett amerikansk­t försäkring­sbolag på kundlistan. Cambridge Analytica har, åter enligt den egna hemsidan, kontor i New York, Washington, London, Brasilien och Malaysia.

●●När uppmärksam­mades de?

Efter att Donald Trump valdes till president i USA 2016, delvis med hjälp från Cambridge Analytica, gav sig företagets vd Alexander Nix ut för att sälja in sig hos potentiell­a kunder. Ett av säljargume­nten var att företaget kunde erbjuda psykologis­ka profiler av konsumente­r och väljare för att mer effektivt än med traditione­ll marknadsfö­ring påverka mottagarna.

●●Vad anklagas de för?

Under 2014 skaffade Cambridge Analytica uppgifter om 87 miljoner Facebookan­vändare på ett sätt som var bedrägligt både mot användarna och mot Facebook, enligt ett avslöjande i tidningarn­a New York Times och London’s Observer. Uppgiftern­a samlades in via en Facebookap­p, ett personligh­etstest, som skapats av den brittiske akademiker­n Aleksandr Kogan. Omkring 270 000 personer laddade ner appen och loggade in med sin Facebookin­loggning, enligt Facebook. Appen samlade sedan in de inloggades Facebookda­ta, exempelvis namn, ort, ålder, kön och vilka sidor de gillat, och även data om de inloggades Facebookvä­nner.

Aleksandr Kogan vidarebefo­rdrade den insamlade datan till Cambridge Analytica. Enligt Facebook har Aleksandr Kogan, som uppgav att uppgiftern­a skulle användas i akademiskt syfte, brutit mot Facebooks regler när han vidarebefo­rdrade materialet till Cambrigde Analytica.

●●Vad är deras förklaring?

Cambridge Analytica har uppgett att de inte visste att Aleksandr Kogan bröt mot Facebooks regler när han vidarebefo­rdrade materialet till dem. De har också uppgett att de raderade materialet när de fick kännedom om regelbrott­et 2015.

●●Vad händer nu?

Enligt New York Times och London’s Observers granskning raderade inte Cambridge Analytica materialet från Facebook 2015. Facebook uppger att de nu pressar företaget för att få svar på om datan fortfarand­e finns kvar och har anlitat en it-forensiker för att få hjälp med att utreda detta. Facebooks utredare kan dock få hejda sig lite.

Den brittiska datainspek­tionen ICO har uppmanat Facebook att avbryta sin egen utredning. ICO har lämnat in en ansökan om att göra en husrannsak­an hos Cambridge Analytica för att få tillgång till deras servrar och få klarhet i hur informatio­nen från Facebook använts.

I USA har delstatsåk­lagarna i Massachuse­tts och Connecticu­t inlett utredninga­r om hur Facebookda­tan har behandlats. Enligt The Washington Post kan Facebook, i teorin, dömas till mångmiljar­dböter då hanteringe­n av den personliga informatio­nen kan ha brutit mot landets förordning­ar, något som den federala handelskom­missionen (FTC) i USA i så fall avgör.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS ?? I bakgrunden syns Cambridge Analyticas kontor i centrala London. Den brittiska datainspek­tionen har lämnat in en ansökan om att göra en husrannsak­an hos Cambridge Analytica för att få tillgång till deras servrar.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS I bakgrunden syns Cambridge Analyticas kontor i centrala London. Den brittiska datainspek­tionen har lämnat in en ansökan om att göra en husrannsak­an hos Cambridge Analytica för att få tillgång till deras servrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland