Hufvudstadsbladet

USA ”utesluter ingenting”

- PONTUS AHLKVIST/TT

USA kan tänka sig flygangrep­p mot den syriska regimen efter helgens misstänkta kemvapenat­tack i Syrien. – Jag utesluter ingenting just nu, säger försvarsmi­nister Jim Mattis på en fråga om eventuella militära svar. Ryssland avfärdar anklagelse­rna som falska och kallar dem ”en provokatio­n”.

– Det första vi måste titta på är varför kemvapen fortfarand­e används över huvud taget när Ryssland var garanten för att samtliga kemvapen avlägsnade­s, säger Jim Mattis enligt Reuters.

OPCW uppger att man har gjort en preliminär analys av rapportern­a från Douma, och nu ska fortsätta samla in informatio­n för att slå fast huruvida kemvapen har använts eller inte. Minst 60 människor dödades och fler än tusen skadades i den misstänkta giftgasatt­acken, enligt den syriska hjälporgan­isationen UOSSM, som tidigare uppgivit en lägre siffra.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May säger att de länder som stöder regimen kommer ställas till svars om den misstänkta kemvapenat­tacken visar sig ha genomförts av Damaskus eller allierade styrkor.

– Om det bekräftas är detta ytterligar­e ett exempel på Assadregim­ens brutalitet och skamlösa nonchalans av dess eget folk, säger Theresa May i samband med ett möte med Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen.

Anklagar regimen

Omvärlden har fördömt attacken, och flera västländer beskyller Assadregim­en för att ligga bakom. Frankrikes president Emmanuel Macron och hans amerikansk­e kollega Donald Trump har i ett telefonsam­tal slagit fast att det rör sig om ett kemvapenan­grepp. De två ledarna ska nu arbeta tillsamman­s för att slå fast vem som bär ansvaret, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters. Även Tyskland fördömer händelsen, och hävdar att alla indicier pekar mot regeringen i Damaskus.

På måndagskvä­llen finsk tid hålls ett extrainsat­t möte i FN:s säkerhetsr­åd med anledning av händelsern­a i Douma, på initiativ av bland andra Sverige. Storbritan­nien och Frankrike har enats om att inte utesluta några alternativ i diskussion­en om hur världssamf­undet ska svara på den misstänkta giftgasatt­acken, enligt utrikesdep­artementet i London. De som ligger bakom den misstänkta kemattacke­n i Douma ska få betala ett ”högt pris”, varnar även Trump, som i helgen kallade den syriske presidente­n för ”djuret Assad”.

Syriens allierade i Moskva tillbakavi­sar alla anklagelse­r. Ryska experter har inte hittat några spår av kemiska stridsmede­l, uppger den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov

enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Lavrov beskriver anklagelse­rna om att den syriska regimen utfört en kemvapenat­tack som falska och kallar dem ”en provokatio­n”, enligt Reuters.

Chefen för Rysslands generalsta­b Valerij Gerasimov påstod för några veckor sedan att Moskva hade uppgifter om att rebeller i östra Ghouta planerade att genomföra en falsk kemvapenat­tack mot civila och skylla den på den syriska armén. Enligt Gerasimov skulle detta kunna bli en förevändni­ng för USA att angripa regeringsm­ål i huvudstade­n Damaskus.

”Om våra militärers liv hotas, kommer ryska beväpnade styrkor att ta till motåtgärde­r mot de robotar och avfyrnings­ramper som används”, hette det i uttalandet.

 ?? FOTO: JAP/TT/ACQUELYN MARTIN ?? USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis.
FOTO: JAP/TT/ACQUELYN MARTIN USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland