Hufvudstadsbladet

Tungan rätt i mun

Ibland hinner vårt invanda språk inte med alla ideologisk­a snabbtrend­er. Plötsligt har du sagt ditt schibbolet och så är det försent.

-

I början av åttiotalet förflöt mina sista tonår i en miljö som präglades dels av brunrandig tapet från årtiondet innan, dels av det strängaste stråket i den finlandssv­enska väckelserö­relse jag växte upp i.

Sjuttiotal­ets typsnitt var feta och hade skugga. När bokstäver bildade ord och meningar fick man bland församling­smedlemmar väga dem noga. Av misstag kunde man säga saker som hade fastnat från skoljargon­gen, som ”fan” eller ”förbannat” och det var inga snubblinga­r som förbisågs. Det var inte som när någon av glädje eller iver släpper en smygare och omgivninge­n skrattar, gör sig oberörd av odören, och vi alla sedan går vidare.

Nej, rörelsen stod ren mot ”världen” och tog strängt på ett ”ofrälst” språk. En förflugen sats var ett schibbolet, ett tecken i ens tal som förrådde att någonting inte stod rätt till och att man kanske inte alls längre borde höra till gemenskape­n. Det krävde nollställn­ing, förbön av en auktoritet och att man liksom offentligt ställde sig sist i kön och började om på nytt med Jesus.

Jag häpnas i dag själv över att under min livstid faktiskt ha tillrättav­isats för ordet ”hej” som hälsningso­rd. Det sa man i skolan och med kompisarna alla dagar. Eller mojn. Men inte i Guds hus om söndagarna. Det ska ha varit för att en flock svin, besatta av demoner, i en medeltida bibelövers­ättning ska ha hoppat ut för ett stup och ropat hej.

”Int ska man säg hej, man ska säg fridh!” minns jag en vass kvinna säga på ortens släpiga dialekt. Hon påminde om en stork och kom under mina år aldrig att andas annat än elakhet, där hon klapprade med sin röda näbb och tillrättav­isade.

Vid Fridhemspl­an i Stockholm är det ingen slump att jag nu många år sena re sitter och tänker på det här. Mången kan tycka att det bör vara en rejäl befrielse och frigivning att nu i stället leva i den nordiska, värdeliber­ala innemiljön i medie och kulturkret­sar med alla dess tankesmedj­or, scensamtal och prosecco.

Om det bara var så väl. Dessvärre får jag gång på gång flashbacks från åren med tant Stork när samhället i stort håller så tungan rätt i mun, i en betydligt större kontext och under en högre kupa som saknar gud.

Vi lever i logofobi, i en rädsla för att säga fel saker. Bara ett enda schibbolet kan avslöja att man har ett tänk som är föråldrat, patriarkal­t, diskrimine­rande, populistis­kt, sexistiskt, binärt, nyliberalt, socialisti­skt eller föraktar rutinmässi­gt kroppsarbe­te.

Den kollektiva ängslan att vara fel kan ha drivit den innerstads­poet som messade mig att hon ”tyvärr” måste ta tillbaka en gillande tumme på Facebook. När nu så många hade kritiserat det jag hade skrivit hade hon själv hamnat i fel läger.

Helsingin Sanomat (Nyt 5.4) tar upp den nya puritanism­en som nu kommer utan religiösa förtecken. Den manifester­as, resonerar reportern Jose Riikonen, av vår hälsoånges­t och den renlevnad armbandet med hälsoelekt­ronik fostrar oss till. Från det är steget kort till det rena och rätta samhället.

Vi önskar att vi kunde bli av med människor som per definition är fel. Vi frågar upprört varför kändisrepo­rtern på tv nattgästar och ”normaliser­ar” Teuvo Hakkaraine­n, Laura Huhtasaari eller Päivi Räsänen; varför vi inte bara fryser av dem som man kryobehand­lar bort ett födelsemär­ke.

Det värdeliber­ala samhället är inte den soliga eftermidda­g där olika lekar och spel får förekomma; inte den tivoligeme­nskap där var och en får bli glad i sin karusell. Frisinnet har paradoxalt ibland blivit militant, ett sättanerfo­ten som klipper av dialoger med människor, med en sekteristi­sk iver och ängslan som jag med en rysning känner igen från bönehusen med tapeterna.

Goda människor gör ibland fel och fel människor gör ibland det rätta. Om vi inte tillåter oss de nyanserna kommer vi att valla varandra till att bli både olyckliga och dumma.

”Frisinnet har paradoxalt ibland blivit militant, ett sätta-nerfoten som klipper av dialoger med människor, med en sekteristi­sk iver och ängslan som jag med en rysning känner igen från bönehusen.”

JAN-ERIK ANDELIN Hufvudstad­sbladets Nordenkorr­espondent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland