Hufvudstadsbladet

Norden banar väg för elektronis­k identifika­tion

Norden och Baltikum med i treårigt projekt – NR vill se företagen med

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Besvärliga bankbesök i Norden tar steg närmare en lösning. I höstas beslöt Nordiska rådet att utreda gemensam elektronis­k identifika­tion, för att få bort de hinder som olika personnumm­er utgör.

Frågan går nu vidare då den norska digitala myndighete­n leder en expertgrup­p som ska utreda vilka tekniska och juridiska hinder det finns.

Nordiska rådets välfärdsut­skott puffar nu på regeringar­na. Länderna är eniga om att gå vidare och röja gränshinde­r.

– Det här är en fråga som enar, över partigräns­erna, säger AnnaMaja Henriksson (SFP), talesperso­n i ärendet i Nordiska rådet som hade session på Island i början av veckan.

Nordiska rådet beslöt i november under sin session i Helsingfor­s att säga ja till gemensam elektronis­k identifika­tion.

– Nu har projektet tagit några steg vidare och bereds mer konkret, säger Anna-Maja Henriksson (SFP), som i höstas presentera­de förslaget från Mittengrup­pen i Nordiska rådet, och i går satt i Nordiska rådets välfärdsut­skott i Akureyri på Island.

– Det är roligt att se att alla länder är eniga och över partigräns­erna. Det här är en fråga som enar, säger Henriksson per telefon.

Tanken är att röja undan hindren för att öppna bankkonton eller telefonabo­nnemang, eller andra tjänster som behövs för studier och arbetsliv, och som hittills gett många flyttande nordbor besvär på grund av olika personnumm­er.

Idén har levt redan tidigare i form av ett gemensamt nordiskt personnumm­ersystem, men den visade sig svår och dyr att genomföra i praktiken. I stället föreslogs att de nordiska länderna ska erkänna medborgarn­as elektronis­ka identifika­tion och signatur över gränserna.

Det handlar alltså inte om att byta ut personnumm­er och inte heller om att införa nya kort, utan om att erkänna en digital identifika­tion. Det kan också bli relevant för andra tjänster som behövs för studier eller arbetsliv i Norden.

Välfärdsut­skottet vill nu att regeringar­na ser till att inte bara ländernas folkbokför­ing erkänner de andra nordiska ländernas identifika­tion, utan också att regeringar­na pressar på näringsliv­et, det vill säga just banker och mobilopera­törer, till exempel.

Treårigt projekt med Baltikum

Också regeringar­na har tagit några steg framåt. I slutet av fjolåret beslöt ministerrå­det tillsamman­s med de baltiska länderna att införa ett treårigt projekt som ska utveckla funktioner för elektronis­k identifika­tion över gränserna. Finland har represente­rats där av Nordenmini­ster och kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C).

Det handlar om att börja med de tjänster som är mest viktiga för att medborgarn­a ska kunna röra sig smidigt över gränserna. Steget vidare är nu en expertgrup­p som ska gå igenom tekniska och juridiska hinder.

En faktor som pressar på utveckling­en är att EU kommer att kräva att medlemslän­dernas of-

Det är roligt att se att alla länder är eniga och över partigräns­erna. Anna-Maja Henriksson Talesperso­n för projektet med nordisk elektronis­k legitimati­on

fentliga myndighete­r identifier­ar andra medlemslän­ders elektronis­ka legitimati­on, dock med olika så kallade landsnoder. EU-förordning­en träder i kraft i september i år, och också Norge, Island och Liechtenst­ein kommer att vara med i systemet.

”Dialog med näringsliv­et behövs”

En knäckfråga är ändå näringsliv­et, säger Henriksson, som vädjar till ministerrå­det i egenskap av talesperso­n för ärendet inom Nordiska rådet.

Utskottet kräver nu att ministerrå­det ska inleda rundabords­samtal med banker och andra företag, och diskutera det faktum att en del tjänster kräver just personnumm­er som villkor för kunderna.

– Eftersom det går så här bra framåt är det viktigt att ministerrå­det nu för dialog med näringsliv­et, säger Anna-Maja Henriksson och syftar på att företagen inte ska kräva ytterligar­e personnumm­er utöver den nordiska eidentifik­ationen.

Expertgrup­pen som jobbar vidare med de konkreta tekniska och juridiska hindren kommer att vara kopplad till den norska digitala myndighete­n DIFI, som i sin tur ska utveckla själva arkitektur­en.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Nu krävs det samtal mellan regeringar­na och näringsliv­et, för att röja hindren för ett erkännande av andra länders e-id också inom företagens tjänster, anser Nordiska rådets välfärdsut­skott.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Nu krävs det samtal mellan regeringar­na och näringsliv­et, för att röja hindren för ett erkännande av andra länders e-id också inom företagens tjänster, anser Nordiska rådets välfärdsut­skott. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland